Οι ηλεκτρονικές απάτες έχουν δραματική άυξηση και το κοινό έχει γίνει τρομερά επιφυλακτικό και όχι άδικα. Όμως, η ακραία επιφυλακτικότητα σε πολλές περιπτώσεις, έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισπράττουν οι πολίτες τις επιστροφές της εφορίας (επιστροφή φόρου) ή τα κέρδη από την φορολοταρία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στείλει αρκετά emails σε πολίτες, ώστε να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να κατατεθούν τα χρήματα από την επιστροφή φόρου και την φορολοταρία. Όμως, αρκετοί πολίτες φαίνεται να τα έχουν διαγράψει, χωρίς καν να τα διαβάσουν, καθώς πιστεύουν πως κάποιος προσπαθεί να τους εξαπατήσει.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, υπάρχουν πολίτες που κέρδισαν μέχρι και €50.000 από την φορολοταρία και διέγραψαν το email επειδή το θεώρησαν scam.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι επιστροφές της εφορίας,ύψους €173 εκατομμυρίων ευρώ, να παραμένουν εκκρεμείς λόγω απουσίας IBAN. Μέχρι σήμερα, 212.000 ΑΦΜ δεν έχουν δηλώσει IBAN στην εφορία, για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

ΑΑΔΕ εφαρμογή επιστροφές της εφορίας

Βασική αιτία που μπλοκάρει τις επιστροφές φόρου, είναι η μη δήλωση IBAN αλλά όχι η μόνη. Αν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει μια σειρά δηλώσεων, η επιστροφή φόρου μπλοκάρει, όπως επίσης και σε περιπτώσεις πτώχευσης ή θανάτου του δικαιούχου, όπου αρχίζει η …περιπέτεια αναζήτησης των κληρονόμων, αφού νωρίτερα γίνει αποδοχή κληρονομιάς.

Για αυτό η ΑΑΔΕ έχει λάβει μια σειρά μέτρων, όπως την αδυναμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων αν δεν έχει δηλωθεί IBAΝ, που είδαμε στις τελευταίες δηλώσεις, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ανακοινώθηκε η δυνατότητα δήλωσης λογαριασμού ΙΒΑΝ εξωτερικού, που τηρείται εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Επίσης, στην ίδια εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE μπορεί να δηλωθεί λογαριασμός ΙΒΑΝ που τηρείται στην Ελλάδα, σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που δεν έχει ενεργοποιήσει τη σύγχρονη αυτόματη επαλήθευση των δικαιούχων του λογαριασμού ΙΒΑΝ.
Όσον αφορά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει το 93% των φόρων που προέκυψαν μετά την έκδοση πιστωτικών εκκαθαριστικών.

Δραματικές αυξήσεις στο Youtube χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα – Ακριβότερο από συνδρομητική

Πάντως, θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα. Η εφορία έχει μια τρομερή ικανότητα να βρίσκει λογαριασμούς όταν πρόκειται να κατασχέσει χρήματα για χρέη, όμως όταν είναι να πληρώσει η εφορία τις επιστροφές, σφυρίζει ανέμελα και τα ρίχνει στον κόσμο που δεν δήλωσε IBAN. Προφανώς και γνωρίζει όλους τους λογαριασμούς που έχουμε στις τράπεζες, όμως μάλλον προτιμάει να μην πληρώσει τις επιστροφές φόρων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.