Skip to content

Η υποψία για ηλεκτρονική απάτη ρίχνει €173 εκατ. στα σκουπίδια από τις επιστροφές της εφορίας

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Η υποψία για ηλεκτρονική απάτη ρίχνει €173 εκατ. στα σκουπίδια από τις επιστροφές της εφορίας

Οι ηλεκτρονικές απάτες έχουν δραματική άυξηση και το κοινό έχει γίνει τρομερά επιφυλακτικό και όχι άδικα. Όμως, η ακραία επιφυλακτικότητα σε πολλές περιπτώσεις, έχει σαν αποτέλεσμα να μην εισπράττουν οι πολίτες τις επιστροφές της εφορίας (επιστροφή φόρου) ή τα κέρδη από την φορολοταρία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στείλει αρκετά emails σε πολίτες, ώστε να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να κατατεθούν τα χρήματα από την επιστροφή φόρου και την φορολοταρία. Όμως, αρκετοί πολίτες φαίνεται να τα έχουν διαγράψει, χωρίς καν να τα διαβάσουν, καθώς πιστεύουν πως κάποιος προσπαθεί να τους εξαπατήσει.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, υπάρχουν πολίτες που κέρδισαν μέχρι και €50.000 από την φορολοταρία και διέγραψαν το email επειδή το θεώρησαν scam.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι επιστροφές της εφορίας,ύψους €173 εκατομμυρίων ευρώ, να παραμένουν εκκρεμείς λόγω απουσίας IBAN. Μέχρι σήμερα, 212.000 ΑΦΜ δεν έχουν δηλώσει IBAN στην εφορία, για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

ΑΑΔΕ εφαρμογή επιστροφές της εφορίας

Βασική αιτία που μπλοκάρει τις επιστροφές φόρου, είναι η μη δήλωση IBAN αλλά όχι η μόνη. Αν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει μια σειρά δηλώσεων, η επιστροφή φόρου μπλοκάρει, όπως επίσης και σε περιπτώσεις πτώχευσης ή θανάτου του δικαιούχου, όπου αρχίζει η …περιπέτεια αναζήτησης των κληρονόμων, αφού νωρίτερα γίνει αποδοχή κληρονομιάς.

Για αυτό η ΑΑΔΕ έχει λάβει μια σειρά μέτρων, όπως την αδυναμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων αν δεν έχει δηλωθεί IBAΝ, που είδαμε στις τελευταίες δηλώσεις, με εξαίρεση τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.

Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ανακοινώθηκε η δυνατότητα δήλωσης λογαριασμού ΙΒΑΝ εξωτερικού, που τηρείται εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Επίσης, στην ίδια εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE μπορεί να δηλωθεί λογαριασμός ΙΒΑΝ που τηρείται στην Ελλάδα, σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που δεν έχει ενεργοποιήσει τη σύγχρονη αυτόματη επαλήθευση των δικαιούχων του λογαριασμού ΙΒΑΝ.
Όσον αφορά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει το 93% των φόρων που προέκυψαν μετά την έκδοση πιστωτικών εκκαθαριστικών.

Δραματικές αυξήσεις στο Youtube χωρίς διαφημίσεις στην Ελλάδα – Ακριβότερο από συνδρομητική

Πάντως, θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα. Η εφορία έχει μια τρομερή ικανότητα να βρίσκει λογαριασμούς όταν πρόκειται να κατασχέσει χρήματα για χρέη, όμως όταν είναι να πληρώσει η εφορία τις επιστροφές, σφυρίζει ανέμελα και τα ρίχνει στον κόσμο που δεν δήλωσε IBAN. Προφανώς και γνωρίζει όλους τους λογαριασμούς που έχουμε στις τράπεζες, όμως μάλλον προτιμάει να μην πληρώσει τις επιστροφές φόρων.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Tags: gov.gr
Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.