Ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε τον νέο μας προσωρινό συνοδό! Το «μίνι-φεγγάρι» μας, γνωστό ως 2024 PT₅, έρχεται για να περάσει δύο μήνες με τη Γη. Αν και η επίσκεψή του είναι βραχεία, δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία.

Το 2024 PT₅, που έχει διάμετρο περίπου 10 μέτρα, είναι ουσιαστικά ένας μικρός αστεροειδής. Ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο μήνα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα γίνει φυσικός δορυφόρος της Γης από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Θα παραμείνει μαζί μας για 56,6 ημέρες, ολοκληρώνοντας μία πλήρη τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας. Στη συνέχεια, στις 25 Νοεμβρίου, θα αποδεσμευτεί από την βαρυτική έλξη της Γης και θα επιστρέψει στην πορεία του γύρω από τον Ήλιο.

Πώς το ματωμένο φεγγάρι παίρνει τη μακάβρια απόχρωσή του

Το 2024 PT₅ θα μας πει και ένα τελικό αντίο στις 9 Ιανουαρίου 2025, περνώντας πολύ κοντά μας, περίπου 1,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, πριν χαθεί ξανά στο σκοτάδι του διαστήματος.

Ωστόσο, δεν είναι αντίο για πάντα – το 2024 PT₅ προβλέπεται να επιστρέψει στις 8 Νοεμβρίου 2055. Όμως, η επόμενη επίσκεψη του θα είναι πιο απομακρυσμένη, με απόσταση περίπου 5,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το 2024 PT₅ ανακαλύφθηκε στις 7 Αυγούστου από το σύστημα ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) και αυτό δείχνει ότι η αποστολή λειτουργεί όπως αναμενόταν. Η πιο κοντινή του προσέγγιση στη Γη, λίγο πριν την ανακάλυψή του, ήταν μόλις 567.000 χιλιόμετρα μακριά, ή περίπου 1,5 φορές η απόσταση της Σελήνης από τη Γη.

Οι αστρονόμοι του Complutense University της Μαδρίτης κατάφεραν να υπολογίσουν την τροχιά του με βάση 122 παρατηρήσεις σε 21 ημέρες. Διαπίστωσαν ότι ακολουθεί μια τροχιά σε σχήμα πέταλου και ταξιδεύει σχετικά αργά, με αποτέλεσμα το σύντομο «μήνα του μέλιτος» με τη Γη.

Η τροχιά του δείχνει επίσης ότι ανήκει σε μια ομάδα κοντινών στη Γη αντικειμένων που ονομάζονται Arjunas, γεγονός που καθιστά απίθανο το 2024 PT₅ να είναι τεχνητό διαστημικό σκουπίδι.

Η μελέτη του αποκαλύπτει επίσης την ιστορία του, με κοντινές διόδους στη Γη το 2003, το 1982 και το 1960, ενώ η τελευταία φορά που πλησίασε στα 1.000.000 χιλιόμετρα ήταν το 1937. Για την ώρα, απολαμβάνουμε την παρουσία του, ενώ οι αστρονόμοι συνεχίζουν να παρακολουθούν τις μελλοντικές του επισκέψεις.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.