Μια ομάδα επιστημόνων παρουσίασε έναν νέο χάρτη βαρύτητας του Άρη στο συνέδριο Europlanet 2024. Ο χάρτης παρουσιάζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, την παρουσία πυκνών, μεγάλης κλίμακας δομών κάτω από τον ωκεανό του Άρη και ότι οι διεργασίες του μανδύα επηρεάζουν το Olympus Mons, το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος.

Η Cosmote στη καλύτερη μέχρι τώρα προσφορά για όλο τον κόσμο των συμβολαίων!

Οι γεωλόγοι εργάζονται με ένα concept που αποκαλείται flexural isostasy. Δηλαδή μια έννοια η οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το εξωτερικό άκαμπτο στρώμα ενός πλανήτη ανταποκρίνεται σε μεγάλης κλίμακας φόρτιση και αποφόρτιση. Το στρώμα αυτό ονομάζεται λιθόσφαιρα και αποτελείται από τον φλοιό και το ανώτερο τμήμα του μανδύα.

Όταν κάτι βαρύ φορτίζει τη λιθόσφαιρα, αυτή αντιδρά με βύθιση. Για παράδειγμα στη Γη, η Γροιλανδία είναι ένα καλό παράδειγμα όπου φαίνεται κάτι τέτοιο με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο. Το τεράστιο στρώμα πάγου ασκεί πίεση προς τα κάτω.

Αυτή η κάμψη προς τα κάτω συχνά προκαλεί ανύψωση στις γύρω περιοχές, αν και η επίδραση είναι μικρή. Όσο πιο ογκώδες είναι το φορτίο, τόσο πιο έντονη είναι η κάμψη προς τα κάτω, αν και εξαρτάται επίσης από την αντοχή και την ελαστικότητα της λιθόσφαιρας. Η έννοια flexural isostasy είναι δηλαδή ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση του σχηματισμού βουνών και των ιζηματογενών λεκανών.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης αναφέρουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί στο πως λειτουργεί η flexural isostasy (καμπτική ιστοστασία) στον Άρη. Αυτό συμβαίνει λόγω του Olympus Mons, του μεγαλύτερου ηφαιστείου στο ηλιακό σύστημα, και ολόκληρης της ηφαιστειακής περιοχής που ονομάζεται Tharsis Rise ή Tharsis Montes. Το Tharsis Montes είναι μια τεράστια ηφαιστειακή περιοχή που περιλαμβάνει άλλα τρία τεράστια ηφαίστεια: Arsia Mons, Pavonis Mons και Ascraeus Mons.

Η ισοστασία κάμψης δηλώνει ότι αυτή η τεράστια περιοχή θα πρέπει να πιέζει την επιφάνεια του πλανήτη προς τα κάτω. Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Το Tharsis Montes είναι πολύ πιο υπερυψωμένο από την υπόλοιπη επιφάνεια του Άρη. Η έρευνά τους υποδηλώνει ότι οι ενεργές διεργασίες στον μανδύα του Άρη, ωθούν το Tharsis Monter προς τα πάνω.

Φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη μάζα μέσα στο στρώμα του Άρη, που πιθανώς ανεβαίνει από τον μανδύα, αναφέρουν οι συγγραφείς. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι ο Άρης μπορεί να έχει ακόμα ενεργές κινήσεις που συμβαίνουν στο εσωτερικό του, δημιουργώντας νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα στην επιφάνεια.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.