Στην εποχή μας, οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ψευδείς θεωρίες φαίνεται να είναι παντού. Από podcasters μέχρι πολιτικούς ηγέτες, πολλές φορές οι θεωρίες αυτές διαδίδονται και καταφέρνουν να επηρεάσουν αρκετό κόσμο. Σύμφωνα με μια έρευνα, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι υπάρχει μια μυστική ομάδα που ελέγχει τα παγκόσμια γεγονότα, ενώ σχεδόν το 30% θεωρεί ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες. Οι υπέρμαχοι των θεωριών αυτών δεν είναι λίγοι, αλλά πόσο δύσκολο είναι να τους πείσεις για το αντίθετο;
Εδώ έρχεται η καινοτόμα λύση του «debunkbot», ενός chatbot που δημιουργήθηκε από ερευνητές του MIT, της Cornell και του American University. Το συγκεκριμένο εργαλείο είναι ένα εξειδικευμένο μοντέλο AI που σχεδιάστηκε για να αμφισβητεί και να αντικρούει τις θεωρίες συνωμοσίας. Η ιδέα είναι απλή αλλά καινοτόμος: ένα chatbot συνομιλεί με άτομα που πιστεύουν σε συνωμοσίες και προσπαθεί να τους πείσει για την αλήθεια μέσα από τεκμηριωμένα επιχειρήματα.
Μια επιθυμία για χάος τροφοδοτεί την ανθρώπινη εμμονή με τις θεωρίες συνωμοσίας
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, έδειξε ότι το chatbot κατάφερε να μειώσει την πίστη των συμμετεχόντων στις θεωρίες συνωμοσίας κατά 20% κατά μέσο όρο. Μάλιστα, το 25% των συμμετεχόντων αποκήρυξε τελείως τη θεωρία στην οποία πίστευαν μετά τη συνομιλία με την AI. Ο καθηγητής του MIT, David Rand, δήλωσε: «Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε ότι η AI μπορεί να παρέχει λογικές και τεκμηριωμένες εξηγήσεις, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να σκεφτούν κριτικά και να εξετάσουν αντίκρουση στοιχείων».
Η έρευνα περιλάμβανε 2.190 Αμερικανούς που δήλωσαν ότι πίστευαν τουλάχιστον σε μία θεωρία συνωμοσίας, από παλαιές θεωρίες όπως η δολοφονία του JFK, μέχρι σύγχρονες όπως η πανδημία του Covid-19 και οι εκλογές του 2020. Ο κάθε συμμετέχων έπρεπε να δώσει τις εξηγήσεις του για την πίστη του και το chatbot αντέτεινε με ακριβή αντίκρουση δεδομένων. Παρά την επιτυχία της έρευνας, η AI δεν είναι τέλεια. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα εργαλεία AI έχουν αναφέρει εσφαλμένα γεγονότα. Ωστόσο, ο έλεγχος από επαγγελματία επιβεβαίωσε ότι το 99,2% των ισχυρισμών του chatbot ήταν ακριβείς.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το «debunkbot» ή παρόμοια εργαλεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα για να ανατρέψουν τις συνωμοσίες και να ενθαρρύνουν μια πιο λογική και τεκμηριωμένη σκέψη. Ανεξαρτήτως της τελικής αποδοχής από το κοινό, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα έχουν ακόμα αξία στην καταπολέμηση των ψευδών πεποιθήσεων.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Μα για αυτό δημιούργησαν την ΑΙ για να εξυπηρετεί και καλά τον κόσμο και από πίσω να καλύπτει την πραγματικότητα της Παγκόσμιας Ελίτ.Ο κόσμος δεν κοιμάται πλέον ξέρει πολύ καλά τι του γίνεται.Το ότι δεν αντιστέκονται δεν είναι θέμα μη γνώσης των πραγμάτων αλλά της δειλίας που τον διακατέxει.
ΑΚΡΙΒΩΣ.