Η τεχνολογία πίσω από τα δημοφιλή μοντέλα γεννητικής AI, όπως αυτά που αναπτύσσονται από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας σαν την OpenAI, βρίσκει πλέον εφαρμογή και στην έγκαιρη ανίχνευση πνευμονικών ασθενειών. Η Google, πρωτοπόρος στον τομέα της AI, συνεργάζεται με μια startup στον τομέα της υγείας, η οποία αναλύει τεράστια δεδομένα από ήχους βήχα και φτερνισμάτων για να εντοπίσει σημάδια φυματίωσης ή άλλων αναπνευστικών παθήσεων προτού επιδεινωθούν. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία που εξελίσσεται γρήγορα αλλάζει το τοπίο της πρόληψης και της διάγνωσης στον τομέα της υγείας.
Αρχικά, η Google παρουσίασε ένα νέο αυτο-επιβλεπόμενο μοντέλο βαθιάς μάθησης με την ονομασία Health Acoustics Representation (HeAR), το οποίο εκπαιδεύτηκε με περίπου 300 εκατομμύρια σύντομα ηχητικά αποσπάσματα που περιλαμβάνουν ήχους από βήχα, φτερνίσματα, αναπνοή, και ρουθούνισμα. Αυτό το μοντέλο μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες σε ένα νέο ηχητικό δείγμα που θα μπορούσε να υποδεικνύει κάποιον κίνδυνο για την υγεία.
Πρόσφατα, η Google ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Salcit Technologies, μια startup στην Ινδία, για την εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας στην πραγματική ζωή με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση της φυματίωσης. Το προϊόν της Salcit, με την ονομασία Swaasa, επιτρέπει στους χρήστες να ηχογραφούν τον βήχα τους με το μικρόφωνο του κινητού τους και να λαμβάνουν αξιολόγηση από το AI μοντέλο, που συγκρίνει τον ήχο με μια βάση δεδομένων. Από εκεί και πέρα, οι ασθενείς μπορούν να αποφασίσουν αν θα ζητήσουν περαιτέρω ιατρική βοήθεια.
Η εφαρμογή της AI στη διάγνωση ασθενειών δεν περιορίζεται μόνο στον βήχα. Παρόμοια μοντέλα χρησιμοποιούνται ήδη για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων καρκίνου, μυωπίας, και καρδιακών παθήσεων, ενώ εργαλεία AI βοηθούν ραδιολόγους να αναλύουν ιατρικές απεικονίσεις πιο γρήγορα. Ακόμα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Louisville ανέπτυξαν ένα AI σύστημα που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 98,5% εάν ένα νήπιο θα διαγνωστεί με αυτισμό, χρησιμοποιώντας MRI scans.
Η σκοτεινή πλευρά της νηστείας: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Σημαντική πληροφορία σας ευχαριστώ πολύ