Οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις είναι εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν συνεχώς κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Είναι αόρατες και εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθούν, κάτι που σημαίνει ότι η κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν παραμένει περιορισμένη.
Ωστόσο, αυτές οι κατολισθήσεις αποτελούν σοβαρή απειλή για τα παγκόσμια δίκτυα επικοινωνιών μας. Με την εκρηκτική ανάπτυξη του διαδικτύου, οι υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, τα οποία μεταφέρουν σχεδόν όλη την παγκόσμια διαδικτυακή κίνηση, έχουν γίνει αναγκαία.
Μια νέα μελέτη μου σχετικά με μια αρχαία υποθαλάσσια κατολίσθηση έρχεται να αμφισβητήσει την υπάρχουσα κατανόησή μας για το πώς αναπτύσσονται αυτές οι κατολισθήσεις και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γεωλόγοι αξιολογούν τον κίνδυνο τους.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 550 ενεργά υποβρύχια καλώδια στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1.4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων – αρκετά για να τυλίξουν τη Γη 35 φορές.
Όταν μια υποθαλάσσια κατολίσθηση κόψει καλώδια, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ευρείες και δαπανηρές. Το 2006, ο σεισμός στο Pingtung της Ταϊβάν προκάλεσε υποθαλάσσιες κατολισθήσεις που έκοψαν πολλά καλώδια, διακόπτοντας την επικοινωνία της Νοτιοανατολικής Ασίας με τον υπόλοιπο κόσμο.
Το μεγαλύτερο δίκτυο ίντερνετ της Κίνας ανέφερε απώλεια 90% της κίνησης προς τις ΗΠΑ, ενώ η Ταϊβάν έχασε μέχρι και το 100% της κίνησης προς γειτονικά νησιά. Οι επιπτώσεις ήταν καταστροφικές για τις παγκόσμιες αγορές, καθώς μειώθηκαν δραματικά οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου πήρε 39 ημέρες και κόστισε εκατομμύρια δολάρια.
Δείτε τα απίστευτα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν σε υποθαλάσσια βουνά!
Παρά το ότι η συγκεκριμένη κατολίσθηση ήταν ταχύτατη, με μέγιστη ταχύτητα 72 χλμ/ώρα, ήταν σχετικά μικρή σε σύγκριση με γιγαντιαίες κατολισθήσεις που έχουν μελετηθεί στον Ατλαντικό. Ευτυχώς, ο μεγάλος αριθμός καλωδίων μειώνει την πιθανότητα να προκληθεί παγκόσμια διακοπή του διαδικτύου ίντερνετ.
Σε πρόσφατη έρευνα, χαρτογραφήθηκαν οι επιπτώσεις μιας γιγαντιαίας κατολίσθησης που έγινε πριν από 60.000 χρόνια, ανοικτά του Μαρόκου. Τα ευρήματά δείχνουν πως οι κατολισθήσεις μπορούν να ξεκινήσουν μικρές και να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους, εξελισσόμενες σε καταστροφικά γεγονότα.
Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που εκτιμούμε τον κίνδυνο αυτών των φαινομένων και να εστιάσουμε περισσότερο στη διαδρομή της κατολίσθησης παρά στην αρχική ζώνη κατάρρευσης. Παρόλο που οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις αυτές παραμένουν ένα από τα πολλά μυστήρια των θαλασσών, συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για τη δύναμη και την καταστροφικότητά τους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.