Οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε μια μικρή περιουσία για ένα νέο smartphone και θέλουμε να το διατηρήσουμε άθικτο. Η αγορά ενός προστατευτικού οθόνης ήταν κάποτε αυτονόητη κίνηση, αλλά τώρα, με τις εξελίξεις στις οθόνες των smartphones και την προστασία που εφαρμόζουν σε αυτές οι κατασκευαστές, παραμένει ακόμα ένα αναγκαίο “αξεσουάρ”;

Παλαιότερα, η προσθήκη ενός προστατευτικού οθόνης ήταν σχεδόν υποχρεωτική για να προστατεύσεις την οθόνη σου από γρατζουνιές και ραγίσματα. Σήμερα, όμως, οι οθόνες είναι κατασκευασμένες από υλικά που προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Μπορείς φυσικά να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς ένα screen protector, αλλά ίσως να μην είναι τόσο απαραίτητο όσο παλιά.

Οι περισσότερες οθόνες στα Android smartphone χρησιμοποιούν το Gorilla Glass της Corning, ένα γυαλί με υψηλή ανθεκτικότητα σε γρατζουνιές και ραγίσματα. Η πιο πρόσφατη έκδοση, Gorilla Glass Victus 2, υπόσχεται επιβίωση σε πτώσεις από ύψος 1.8 μέτρων και ανθεκτικότητα σε γρατζουνιές και ραγίσματα με δοκιμές που δείχνουν αντοχή σε πίεση 8-10 Newton.

Από την άλλη, η Apple χρησιμοποιεί το Ceramic Shield για τα iPhone, ένα γυαλί που περιέχει νανοκρυστάλλους κεραμικού, προσφέροντας αντοχή σε γρατζουνιές και πτώσεις. Η Apple δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες, αλλά υπόσχεται αντοχή “τέσσερις φορές καλύτερη” από τα προηγούμενα μοντέλα.

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα υπέρ του προστατευτικού οθόνης στα smartphone είναι η προστασία από γρατζουνιές. Ωστόσο, το Gorilla Glass και το Ceramic Shield έχουν πλέον τέτοια αντοχή που, εκτός από ειδικές περιπτώσεις (π.χ. άμμος στην παραλία), οι πιθανότητες γρατζουνιών είναι μικρές. Επιπλέον, τα σύγχρονα smartphones έχουν επιστρώσεις που απωθούν τα δαχτυλικά αποτυπώματα, κάτι που άλλοτε ήταν πλεονέκτημα των screen protectors.

Τελικά, η απόφαση είναι δική σου. Αν θες να νιώθεις πιο ασφαλής ή έχεις την τάση να ρίχνεις το κινητό σου συχνά, το προστατευτικό οθόνης ίσως σου προσφέρει λίγη παραπάνω σιγουριά. Αν όμως προτιμάς να απολαμβάνεις την αίσθηση της οθόνης χωρίς επιπλέον στρώσεις, μπορείς να παραλείψεις το screen protector, χωρίς να ανησυχείς ιδιαίτερα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και φεύγει που λέτε από ύψος μέσης το s23 ultra μιας κυρίας και σκάει με την οθόνη στο πεζοδρόμιο σε σημείο που δεν είχε πλακάκι αλλά τσιμέντο αυτό που είναι ανακατεμένο με πέτρες. Έγινε το προστατευτικό συντρίμμια, σκόνη, έπεφταν κομματάκια! Μόνο που έτσι νόμιζα, γιατί, για κάποιο αδιανόητο λόγο, δεν είχε προστατευτικό!!!

  2. Έχω s24 ultra. Είχα βάλει τζαμακι αλλά εδώ και σχεδόν ένα μήνα το έχω βγάλει. Έχω την flip θήκη της samsung κιόλας αλλά και μόνο που χάνεις την anti glare οθονη ειναι μεγάλο μείον

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.