Όταν το Juno, το σκάφος της NASA, πλησίασε την Ιώ, φωτογράφησε ένα ζευγάρι από ηφαιστειακά νέφη να εκτοξεύουν υλικά στο διάστημα! Η Ιώ είναι ένα από τα φεγγάρια του Δία και είναι γεμάτη από ηφαίστεια.

Οι πίδακες ηφαιστειακών νεφών, υψώνονται ψηλά πάνω από την Ιώ, το τρίτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία. Πρόκειται για έναν κόσμο γεμάτο ηφαίστεια και λάβα, που βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα. Διαθέτει εκατοντάδες ηφαίστεια, που όταν εκρήγνυνται εκτοξεύουν σιντριβάνια από υλικά, που φτάνουν δεκάδες χιλιόμετρα σε ύψος. Το Juno τράβηξε την φωτογραφία τον περασμένο Φεβρουάριο, από απόσταση 3800 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα της στενής συνάντησης, αποκαλύπτοντας νέες πληροφορίες σχετικά με τις ηφαιστειακές διεργασίες του φεγγαριού, δήλωσε ο Scott Bolton, ο κύριος ερευνητής του Juno στο Southwest Research Institute.

Η Andrea Luck, με έδρα τη Σκωτία, επεξεργάστηκε τα ακατέργαστα δεδομένα για να βελτιώσει τη ευκρίνειά τους (που φαίνεται παρακάτω). Τα “λοφία”, ορατά κατά μήκος του άκρου της Io, είτε εκτοξεύονται από δύο αεραγωγούς από ένα τεράστιο ηφαίστειο είτε από δύο ξεχωριστά, αλλά κοντινά ηφαίστεια.

υλικά στο διάστημα
Τα “λοφία” που φαίνονται εδώ κατά μήκος του άκρου της Iούς είτε εκτινάσσονται από δύο αεραγωγούς από ένα τεράστιο ηφαίστειο είτε δύο ξεχωριστά, αλλά κοντινά ηφαίστεια. Πίστωση: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Andrea Luck

Τα “λοφία” που φαίνονται εδώ κατά μήκος του άκρου της Iούς είτε εκτινάσσονται από δύο αεραγωγούς από ένα τεράστιο ηφαίστειο είτε δύο ξεχωριστά, αλλά κοντινά ηφαίστεια. Πίστωση: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Andrea Luck

Το Juno βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία, για πάνω από 7 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, το Juno έχει συλλέξει δεδομένα για την ατμόσφαιρα και το εσωτερικό του πλανήτη, που είναι ένας γίγαντας αερίων. Μεταξύ των ανακαλύψεών του ήταν ένα εύρημα ότι το ατμοσφαιρικό καιρικό στρώμα του πλανήτη εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα σύννεφα του.

Μετά από 30 κύκλους γύρω από τον Δία, το Juno πέρασε στη μελέτη ολόκληρου του συστήματος γύρω από τον πλανήτη. Αυτό περιλαμβάνει τους δακτυλίους σκόνης και τα πολλά του φεγγάρια. Η αποστολή θα συνεχιστεί για έναν ακόμα χρόνο ή μέχρι να μην λειτουργεί πια το διαστημόπλοιο. Το Juno θα καεί τελικά στην ατμόσφαιρα του Δία, καθώς η τροχιά γύρω από τον πλανήτη γίνεται όλο και πιο κοντινή. Η NASA όμως μας διαβεβαιώνει πως το σκάφος δε θα πέσει σε κάποιο από τα φεγγάρια του, κάποιο από τα οποία μπορεί να φέρει ζωή.

Το διαστημικό σκάφος έχει ένα όργανο, που ονομάζεται JunoCam , σχεδιασμένο για να τραβήξει κοντινές φωτογραφίες του Δία. Η επιστημονική ομάδα έχει δώσει όλο το υλικό στη δημοσιότητα και προσκαλεί τους ερασιτέχνες αστρονόμους να επεξεργαστούν τα ακατέργαστα δεδομένα της κάμερας, καθώς το υλικό είναι τεράστιο και φύσιν αδύνατο να επεξεργαστεί από την διαστημική υπηρεσία στο σύνολό του.

Το JunoCam δεν είναι το μόνο όργανο που δίνει στους επιστήμονες νέες γνώσεις για τα ηφαίστεια της Io. Το Jovian Infrared Auroral Mapper, ή JIRAM, έχει επίσης παρατηρήσει το φεγγάρι στο υπέρυθρο φως. Οι ερευνητές μόλις δημοσίευσαν μια νέα εργασία βασισμένη στα ευρήματα του οργάνου στο περιοδικό Nature Communications Earth and Environment.

Η Ιώ ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο το 1610, όμως χρειάστηκαν πολλοί αιώνες πριν το Voyager 1 την πλησιάσει και δει τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην επιφάνειά της. Τώρα, με την βοήθεια του Juno, οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν τους μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτή την βίαιη δραστηριότητα.

Επιστήμονας ανακάλυψε νερό δισεκατομμυρίων ετών και το δοκίμασε! Τι γεύση έχει;

Μπορεί η Ιώ να έχει το μέγεθος του δικού μας φεγγαριού, όμως καλύπτεται από λιωμένο πυριτικό και λίμνες λάβας. Αυτές οι λίμνες περιέχονται σε χαρακτηριστικά που μοιάζουν με την καλντέρα – μεγάλες λεκάνες που σχηματίζονται όταν τα ηφαίστεια εκρήγνυνται και καταρρέουν, είπε ο Αλεσάντρο Μούρα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε μια δήλωση.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.