To σχήμα του Ηλιακού συστήματος άλλαξε. Πριν διαμορφωθεί σε έναν πεπλατυσμένο δίσκο, η κατανομή της σκόνης και των πετρωμάτων είχε περισσότερα κοινά στοιχεία με ένα σχήμα τύπου ντόνατ. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα επιστημόνων μετά τη μελέτη μετεωριτών από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα, διαπιστώνοντας ότι μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν το σχήμα του ηλιακού συστήματος ήταν κάποτε τοροειδές.
Πρόκειται για πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε άλλα αναδυόμενα πλανητικά συστήματα και να καθορίσουμε τη σειρά με την οποία σχηματίζονται, σχολιάζουν οι επιστήμονες.
Ο σχηματισμός ενός πλανητικού συστήματος γύρω από ένα αστέρι ξεκινά από ένα νέφος αερίου και σκόνης που παρασύρεται στο διάστημα. Εάν ένα τμήμα του νέφους γίνει αρκετά πυκνό, θα καταρρεύσει υπό την ίδια του τη βαρύτητα, περιστρεφόμενο και θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός αναπτυσσόμενου αστέρα. Καθώς περιστρέφεται, η ύλη στο περιβάλλον τραβιέται σε έναν κυκλικό δίσκο που τροφοδοτεί το πρωτοαστέρι.
Μέσα σε αυτόν τον δίσκο σχηματίζονται μικρότερες μάζες, που γίνονται οι πρωτοπλανητικοί πυρήνες, οι οποίοι είτε συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε πλήρεις πλανήτες, είτε η ανάπτυξή τους σταματά, παραμένοντας ως ένα μικρότερο αντικείμενο όπως ένας αστεροειδής.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Bidong Zhang του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η σύνθεση των αστεροειδών στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα σε συνδυασμό με τις προσομοιώσεις που έκαναν απαιτεί το νέφος του υλικού να έχει σχήμα ντόνατ, αντί για μια σειρά ομόκεντρων δακτυλίων σε έναν επίπεδο δίσκο. Αυτό υποδηλώνει ότι τα πρώτα στάδια της συνένωσης του συστήματος είναι τοροειδή.
Η αναλυτική έρευνα είναι δημοσιευμένη στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Τι το δραματικό έχει μια τέτοια εξέλιξη;
Η λέξη “δραματικό” χρησιμοποιείται στη νέα ελληνική για να περιγράψει μια δυσάρεστη κατάσταση ή εξέλιξη. Όχι απλώς για κάτι το συγκλονιστικό. Στα αγγλικά κείμενα χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη μη γνωρίζοντας ακριβώς τι σημαίνει. Εμείς λοιπόν την παίρνουμε πίσω σαν αντιδάνεια με άλλη σημασία; Ας βρεθεί λοιπόν κάποια άλλη λέξη για να γίνει πιασαρικος ένας τέτοιος τίτλος, διαφορετικά καταλήγει να γίνεται κωμικός.
Μετά γράφετε “ή κατανομή της σκόνης και των πετρωμάτων” μήπως εννοείτε βράχων; Υπάρχει διαφορά στις έννοιες.
Ακόμη γράφετε “το σχήμα του ηλιακού συστηματος άλλαξε” Μα πως αλλαξε; αναφέρεστε σε εποχή που ακόμη δεν είχε διαμορφωθεί. Και πάρα πολλά άλλα που καταλήγουν σε ένα κείμενο που δεν εξηγεί κάτι, απλώς έχει λέξεις στη σειρά. Μην εμπιστεύεστε απλώς το google translator σε εκλαϊκευμενα άρθρα που πάτε να μεταφράσετε. Δουλέψτε λίγο το κείμενο και ρωτήστε και κανέναν αστρονομο.
και η φωτογραφία είναι λάθος γιατί ο ήλιος είναι τεράστιος σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες