Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι πάντα φαντάζονταν τη ζωή πέρα από τη Γη. Η αναζήτηση για εξωγήινη ζωή ξεκίνησε από φιλοσοφικές σκέψεις και πέρασε στη λογοτεχνία και την επιστημονική φαντασία.
Ο Γαλιλαίος το 1610, με το έργο του “Sidereus Nuncius” (Ο Αστρικός Αγγελιαφόρος), περιέγραψε τις ομοιότητες μεταξύ Σελήνης και Γης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στη Σελήνη. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος είχε ήδη υποθέσει την ύπαρξη κατοικήσιμων κόσμων στο σύμπαν.
Το 1898, ο H.G. Wells με το “The War of the Worlds” έξαψε τη φαντασία για εξωγήινη ζωή, παρουσιάζοντας μια εισβολή από Αρειανούς. Ωστόσο, δεν ήταν ο πρώτος. Το 1887, ο Βέλγος συγγραφέας Joseph Henri Honoré Boex (J. H. Rosny Aîné) έγραψε το “Les Xipéhuz”, περιγράφοντας μια μάχη μεταξύ νεολιθικών φυλών και γεωμετρικών εξωγήινων.
Η θεωρία για κανάλια στον Άρη, που ξεκίνησε από τον Ιταλό αστρονόμο Giovanni Schiaparelli το 1877 και υποστηρίχθηκε από τον Βρετανό αστρονόμο Percival Lowell, ενέπνευσε τις φαντασιώσεις για εξωγήινη ζωή στον κόκκινο πλανήτη.
Να γιατί δεν έχουμε δει εξωγήινους ακόμη!
Το 1926, το περιοδικό “Amazing Stories” του Hugo Gernsback έφερε την επιστημονική φαντασία στο προσκήνιο, παρουσιάζοντας εξωγήινες ιστορίες. Στη δεκαετία του 1960, η NASA ξεκίνησε το πρόγραμμα SETI για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης, το οποίο συνεχίζει να εμπνέει έρευνες.
Η λογοτεχνία συνέχισε να εξερευνά το θέμα της εξωγήινης ζωής. Από τα πουλιά-Αρειανούς στο “A Martian Odyssey” του Stanley G. Weinbaum το 1934, μέχρι τα τρομακτικά Xenomorphs στην ταινία “Alien” του Ridley Scott το 1979, οι εξωγήινοι έχουν πάρει πολλές μορφές.
Οι φαντασιώσεις μας για το τι κρύβει το σύμπαν συνεχίζουν να τροφοδοτούνται από την επιστήμη και τη φαντασία. Η ανθρώπινη περιέργεια και το όραμα για το άγνωστο παραμένουν ζωντανά, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν θα συναντήσουμε ποτέ πραγματικά τους εξωγήινους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.