Dark Web! Ένας χώρος απόλυτης ελευθερίας και ιδιωτικότητας, που όμως έχει προκαλέσει τον φόβο στους περισσότερους, καθώς η ανωνυμία που προσφέρει, διευκολύνει τις παράνομες δραστηριότητες. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε κάτι πιο βαθιά στο διαδίκτυο, από το Dark Web.
Ο λόγος για το Marianas Web, ένα βαθύ και απρόσιτο μέρος του διαδικτύου, που δεν μπορείς να βρεις. Αυτό βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο του διαδικτύου.
Κάπου εδώ θα πρέπει να σας εξηγήσουμε τα διάφορα επίπεδα για να καταλάβετε.
Surface Web
Το Web χωρίζεται σε διάφορα επίπεδα. Αρχικά έχουμε το Surface Web, που είναι αυτό που βλέπουμε όλοι μας. Όλα τα κοινωνικά δίκτυα, οι υπηρεσίες streaming και όλες οι σελίδες που φαίνονται στις μηχανές αναζήτησης, βρίσκονται στο Surface Web. Αυτό είναι το δίκτυο που γνωρίζεται και μάλλον δεν ήρθατε εδώ για να μάθετε για αυτό.
Deep Web
Κάτω από το Surface Web, υπάρχει το Deep Web. Αρχικά σε αυτό είναι όλοι οι servers που δεν πρέπει να είναι ορατοί από το κοινό. Αυτό περιλαμβάνει τραπεζικούς servers, ιδιωτικά εταιρικά δίκτυα, κυβερνητικές υπηρεσίες, ερευνητικές μελέτες κτλ. Ο σκοπός του είναι να επιτρέπει την λειτουργία σε υπηρεσίες, χωρίς όμως να μπορεί ο απλός χρήστης να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές. Οι σελίδες του Deep Web δεν είναι προσβάσιμες στους Crawlers των μηχανών αναζήτησης, οπότε και δεν μπορούν να αναζητηθούν με κάποιον τρόπο. Εκεί βρίσκονται οι βάσεις κρατικές δεδομένων των πολιτών και των τραπεζών. Στα κάτω όριο του Deep Web, βρίσκεται το Hidden Wiki, που θα αναλύσουμε αμέσως μετά.
Το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου είναι το Deep Web, με έκταση 400-500 φορές μεγαλύτερο από το Surface Web. Στο Deep Web δεν έχουμε παράνομες δραστηριότητες.
Dark Web
Κάτω από το Deep Web θα βρούμε το Dark Web. Ο συνδετικός κρίκος με τα πιο πάνω επίπεδα είναι το Hidden Wiki, μια σελίδα που προσφέρει πληροφορίες για το πως να φτάσεις στο Dark Web. Στο Dark Web έχουμε την απόλυτη ελευθερία και την πλήρη ανωνυμία. Χρειάζεται ειδικό software για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό και η περιήγηση γίνεται με browsers όπως το Tor. Βέβαια το Tor δεν είναι αρκετό για την προστασία της ανωνυμίας του χρήστη και καλό είναι να έχουμε πρόσθετες υπηρεσίες.
Κάτω από όλα αυτά θα βρούμε το Dark Web. Το Dark Web είναι μέρος του Deep Web, όμως για άλλους σκοπούς, Στο Dark Web θα βρούμε ενημερωτικές σελίδες χωρίς καμία απολύτως λογοκρισία, απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα. Παράλληλα στο Dark Web υπάρχουν σελίδες για πληροφοριοδότες, ώστε να διατηρήσουν την ανωνυμία τους όταν δίνουν πληροφορίες σε κρατικές υπηρεσίες και δημοσιογραφικές σελίδες. Φυσικά, αυτή η ανωνυμία είναι και το βασικό στοιχείο που επιτρέπει την παραβατική δραστηριότητα. Έτσι θα βρούμε σελίδες που συνομιλούν ομάδες hackers, σελίδες που πουλάνε ναρκωτικά και κλεμμένες πιστωτικές κάρτες και υλικό παιδικής πορνογραφίας. Γενικότερα, ότι παράνομη δραστηριότητα μπορείτε να φανταστείτε, έχει τον χώρο της εκεί.
Το Dark Web εκτιμάται πως είναι το 5% του διαδικτύου.
Υπάρχει κάτι κάτω από το Dark Web;
Marianas Web
Υπάρχουν μόνο φήμες και μύθοι. Ο θρύλος λέει πως κάτω από το Dark Web υπάρχει το Mariana Web. Ονομάστηκε έτσι από το Mariana Trench, που είναι το βαθύτερο μέρος των ωκεανών της Γης.
Σύμφωνα με την θεωρία ή ακόμα καλύτερα τον θρύλο, στο Marianas Web είναι μια τεράστια βιβλιοθήκη, με όλα τα δεδομένα από όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τα αρχεία του Βατικανού και πληροφορίες για κάθε άνθρωπο που έχει ζήσει στην Γη από την εποχή που ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων. Πρακτικά, το Marinas Web έχει πληροφορίες για όλους και για όλα, όσο μεγάλο μυστικό και αν είναι.
Ένας άλλος θρύλος λέει πως το Marinas Web είναι η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργήθηκε και που πλέον έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που είναι τρομερά δυνατή και ελέγχει όλο το διαδίκτυο. Τραβηγμένος θρύλος θα λέγαμε.
Όχι, δεν φταίνε οι Ad Blocker που δεν μπορείς να δεις βίντεο στο YouTube, λέει η Google
Σύμφωνα με τον μύθο γύρω από το Marinas Web, λέει πως είναι το πιο απρόσιτο μέρος του Διαδικτύου. Δεν μπαίνεις με το Tor όπως κάνεις στο Dark Web. Σύμφωνα με την θρύλο, πρέπει να λύσετε έναν πολύπλοκο αλγόριθμο που ονομάζεται Polymeric Falcighol Derivation. Το περίεργο είναι πως αυτός ο αλγόριθμος δεν αναφέρεται πουθενά, πέρα από τις αναφορές για το Marianas Web. Πιθανότατα δεν υπάρχει καν, ενώ σύμφωνα με τον θρύλο, μπορεί να λυθεί μόνο με κβαντικούς υπολογιστές. Προφανώς, οι κβαντικοί υπολογιστές είναι διαθέσιμη μόνο σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα και σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις και αυτοί σε πολύ πρώιμα στάδια. Ακόμα και αν είχαμε έναν κβαντικό υπολογιστή, θα έπρεπε να λύσουμε έναν αλγόριθμο που δεν υπάρχει καν ή που τουλάχιστον δεν έχουμε καμία απολύτως πληροφορία για αυτόν.
Τι πραγματικά συμβαίνει με το Marianas Web;
Τα πάντα γύρω από το Marianas Web ξεκίνησαν το 2011, από ένα infographic που ανέβηκε από ανώνυμο χρήστη στο imgur, το οποίο ανέφερε όλα τα επίπεδα του Web, καταλήγοντας στο Marianas Web.
Η όλη φάση με το Marianas Web, ξεκίνησε από ένα Meme, που πλέον δεν υπάρχει στο imgur. Έγινε αναπαραγωγή του από δεκάδες σελίδες, αλλά με κάποιο είδος λογοκρισίας. Αυτό γιατί, το αρχικό meme είχε λεκτικό που το έκανε να φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι τρολάρισμα, σαν απάντηση σε κάποιο ποστ, σε κάποιο forum.
Η φήμες έχουν ένα κακό. Δημιουργούν θεωρίες συνομωσίας και αποκτούν κοινό, που χωρίς γνώσεις, πιστεύει ότι του σερβίρουν. Δεν υπάρχει Marianas Web. Το μόνο που υπάρχει είναι σελίδες στο Dark Web που δημιουργήθηκαν για να τρολάρουν τους ευκολόπιστους. Μάλιστα έχει γίνει μια μελέτη για το φαινόμενο, με τίτλο “On the Cultural Power of the Marianas Web Meme“. Στην μελέτη, δίνεται εξήγηση στο πως ένα και μόνο meme μπορεί να ξεσπάσει συζήτηση στο διαδίκτυο και το πως φουντώνουν οι φήμες. Στην μελέτη αναφέρεται πως έχει δημιουργηθεί ένας Onion server στο Dark Web, που ισχυρίζεται πως είναι το Marianas Web. Μόλις μπεις έχει απίστευτα πολλές ιστορίες, φωτογραφίες και δεδομένα για γάτες και μόνο αυτό, τρολάροντας έτσι όσους πίστεψαν στον μύθο.
Αυτή είναι η νέα Τράπεζα Πειραιώς
Για αυτό πρέπει να μάθει ο κόσμος να κάνει έρευνα και για αυτό η τεχνητή νοημοσύνη στην αναζήτηση, είναι μεγάλο κακό. Θα κάνει τον κόσμο από το να κάνει ουσιαστική έρευνα. Εγώ πάλι, καθώς είχα πρόσβαση στο ίντερνετ, από τα πρώτα του στάδια, έχω μάθει να κάνω έρευνα. Βρήκα για εσάς το πρώτο meme για το Marianas Web, που έχει κατέβει από το imgur. Στο κάτω μέρος του φαίνεται ξεκάθαρα πως είναι απάντηση στον OP κάποιου thread, για να δείξει πόσο χαζός είναι. Φυσικά, η έκδοση που κυκλοφόρησε μετά στο διαδίκτυο, είχε αυτές τις φράσεις διαγεγραμμένες.
Αυτό το άρθρο μου βγήκε κάπως μεγαλύτερο από όσο φανταζόμουν. Αν έφτασες μέχρι εδώ, τότε συγχαρητήρια! Πιθανότατα είσαι από τα άτομα που ξέρουν να κάνουν έρευνα στο διαδίκτυο και διαβάζουν τις πηγές ολόκληρες, όπως εγώ. Πως σου φάνηκε λοιπόν;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Μυθολογία
Maniacs χωρίς το tech. Θλιβερό αν όχι απαράδεκτο.
Ότι το ίντερνετ δεν είναι τεχνολογία. Καλά τα λες.
Λίγο την ορθογραφία παρακαλώ. Έχεις πάντα διάφορα μικρολαθάκια.
Το ανέβασες επίπεδο με το να ξεκινάς πρόταση με το “Η φήμες”.
Ωραίο το άρθρο όπως και να έχει, εύχομαι να συνεχίσεις έτσι και να βελτιώσεις και την ορθογραφία σου…