Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται η διαγραφή αρχείων από το smartphone μας δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Και αν δεν το πιστεύεις δες τι έγινε πρόσφατα με το iOS 17.5. Ένας κυριολεκτικά εφιάλτης. Πιο συγκεκριμένα, πλήθος χρηστών ανέφεραν πριν από μερικές ημέρες ότι οι φωτογραφίες που είχαν διαγραφεί επέστρεφαν στα iPhones και iPads τους.
Η Apple είχε διαθέσει πρόσφατα το iOS 17.5, με την είσοδο νέων χαρακτηριστικών και σημαντικών patches ωστόσο όμως εισήγαγε ένα σημαντικό πρόβλημα. Φωτογραφίες χρόνων που είχαν σβηστεί επαναφέρονταν σε ορισμένες Apple συσκευές. Και εγείρει πλήθος ερωτηματικών για την ασφάλεια των δεδομένων μας.
Αν και το Photos app διαθέτει ένα φάκελο Recently Deleted από τον οποίο μπορείς να επαναφέρεις φωτογραφίες που έχεις διαγράψει, οι φωτογραφίες που επηρεάζονται από το bug είναι πολύ παλαιότερες, αντικατοπτρίζοντας ένα βαθύτερο πρόβλημα.
Η Apple διόρθωσε το πρόβλημα σχεδόν αμέσως διαθέτοντας το iOS 17.5.1 update. Ωστόσο δεν είναι η μόνη περίπτωση.
Πίσω στο 2020, ένα πολύ σημαντικό bug επηρέασε πλήθος λογαριασμών Google. Συγκεκριμένα, λόγω ενός bug με την υπηρεσία Download your data, τα videos στέλνονταν από λάθος σε εντελώς άσχετους χρήστες.
Το 2019, το Facetime app της Apple επέτρεπε στους χρήστες να ακούσουν άλλους χρήστες χωρίς εκείνοι να απαντήσουν στη κλήση. Ποιος δεν θυμάται τι έγινε την περίοδο 2013-2014, με 3 δισεκατομμύρια λογαριασμούς email, ονόματα, τηλεφωνικοί αριθμοί και passwords να έχουν διαρρεύσει από τη Yahoo.
Τι συμβαίνει όταν διαγράφεις ένα αρχείο;
Όταν διαγράφεις ένα αρχείο, για παράδειγμα μια φωτογραφία
- Το σύστημα αρχείων διαγράφει την καταχώρηση του αρχείου από το index. Δεν γνωρίζει, όπως εξηγεί το phonearena που είναι το αρχείο.
- Ο αποθηκευτικός χώρος όπου βρισκόταν το αρχείο μαρκάρεται ως ελεύθερος χώρος, διαθέσιμος για νέα δεδομένα.
Εν ολίγοις το αρχείο είναι μη προσβάσιμο, δεν έχει φύγει όμως.
Ακόμη και αν η καταχώρηση του αρχείου έχει αφαιρεθεί από το index τα δεδομένα παραμένουν μέχρι να γραφούν νέα δεδομένα και είναι ο λόγος που λειτουργούν πλήθος recovery προγραμμάτων αρχείων.
Τι πρέπει να κάνεις:
Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι στη συσκευή σου δεν θα είναι εφικτή η ανάκτηση φωτογραφιών ακολούθα τα εξής βήματα.
- Χρήστες του Android: Αρχικά φρόντισε να κρατήσεις σε ένα ασφαλές μέρος τα δεδομένα που θέλεις. Στη συνέχεια Θα πρέπει να ενεργοποιήσεις την κρυππτογράφηση της συσκευής σου πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις – Ασφάλεια και ακολουθώντας τα βήματα ανάλογα με το μοντέλο της συσκευής. Μετά την κρυπτογράφηση κάνε factory reset.
- Χρήστες iPhone: Ξανά σώσε τα αρχεία σου. Στη συνέχεια, κάνε factory reset. Τα iphones αυτομάτως κρυπτογραφούν τα δεδομένα επομένως ένα factory reset διαγράφει τα κλειδιά κρυπτογράφησης κάνοντας την ανάκτηση εξαιρετικά δύσκολη.
Μετά το reset γέμισε τον αποθηκευτικό χώρο με μη ευαίσθητα αρχεία, videos, μεγάλα παιχνίδια και κάνε ακόμη ένα reset. Βέβαια υπάρχουν και εφαρμογές στα καταστήματα που κάνουν αυτή τη δουλειά, το zero-filling όπως λέγεται του αποθηκευτικού χώρου.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.