Οι κατσαρίδες έχουν γίνει πολύ σκληρές για να πεθάνουν και ειδικοί στο πως να επιβιώνουν σε εσωτερικούς χώρους, αφού μπορούν κυριολεκτικά να κρυφτούν παντού. Όμως δεν ήταν πάντα έτσι.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, κάνει χρήση της γενετικής για να καταγράψει την εξάπλωση των κατσαρίδων σε όλο τον κόσμο. Οι κατσαρίδες ξεκίνησαν από την νοτιοανατολική Ασία και σύντομα έφρασαν στην Ευρώπη και πέρα από αυτή. Τα ευρήματα της μελέτης ξεδιπλώνουν χιλιάδες χρόνια ιστορίας των κατσαρίδων, που δείχνει πως το σιχαμερό είδος διασκορπίστηκε σε όλο τον κόσμο, με την βοήθεια ενός άλλου είδος, τον άνθρωπο.
«Δεν είναι απλώς μια ιστορία εντόμων», λέει στο Associated Press ο Στίβεν Ρίτσαρντς, επίκουρος καθηγητής στο Baylor College of Medicine που μελετά τα γονίδια των εντόμων. «Είναι μια ιστορία εντόμων και ανθρωπότητας».
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονίδια από περισσότερες από 280 κατσαρίδες, σε 17 χώρες και 6 ηπείρους. Οι επιστήμονες βρήκαν πως η γερμανική κατσαρίδα, ένα είδος που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, προήλθε εν τέλει από την νοτιοανατολική Ασία. Πιθανότατα είναι μια εξέλιξη της ασιατικής κατσαρίδας, που έγινε πριν από 2.100 χρόνια.
Αυτό ήταν κάτι που οι επιστήμονες υποπτευόντουσαν εδώ και καιρό, καθώς παρόμοια είδη εξακολουθούν να ζουν ακόμα εκεί.
Όμως οι κατσαρίδες εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, μέσω δύο μεγάλων οδών. Ο ένας ήταν προς την Μέση Ανατολή μέσω των αποθεμάτων των στρατιωτών, πριν από 1.200 χρόνια. Και μπορεί να είχαν στοιβαχτεί σε εμπορικούς δρόμους της Ολλανδικής και της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών για να φτάσουν στην Ευρώπη πριν από περίπου 270 χρόνια, σύμφωνα με την ανοικοδόμηση και τα ιστορικά αρχεία των επιστημόνων.
Όμως η άφιξή τους στην Ευρώπη, έπεσε πάνω σε μεγάλες εφευρέσεις, όπως η ατμομηχανή και τα υδραυλικά εσωτερικών χώρων. Όλα αυτά βοήθησαν τα έντομα να ταξιδέψουν περισσότερα και να επιβιώσουν πιο άνετα σε εσωτερικούς χώρους, όπως συμβαίνει και σήμερα, που τις βρίσκουμε σε σωληνώσεις και λούκια.
Καταγράφηκε η μακρινότερη συγχώνευση μαύρων τρυπών από το JWST, 740.000.000 χρόνια μετά το Big Bang
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο επιβιώνουν σε νέα περιβάλλοντα, μπορεί να οδηγήσει στον καλύτερο έλεγχο του πληθυσμού τους, καθώς είναι και ένα ζώο που δεν φημίζεται για την καθαριότητά του.
Οι σύγχρονες κατσαρίδες πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρωπότητας. Τρέφονται από τα απόβλητά μας και εξελίσσονται γρήγορα, ενώ προσαρμόζονται ακόμα πιο γρήγορα σε εντομοκτόνα, σύμφωνα με τον Qian Tang, συγγραφέα της μελέτης, μεταδιδακτορικό ερευνητή που μελετά έντομα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Science.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.