Μια συναρπαστική ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει επιτέλους φως στο πώς η Γη απέκτησε το νερό της. Ειδικότερα, νέες παρατηρήσεις ενός δίσκου σκόνης και αερίων που περιστρέφεται γύρω από ένα μικρό αστέρι αποκάλυψαν μια μεγάλη ποσότητα υδρατμών, στην θέση όπου μπορεί να αρχίζουν να σχηματίζονται μικροί πλανήτες.
Είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι είναι σε θέση να χαρτογραφήσουν την κατανομή του νερού σε ένα δίσκο που σχηματίζει πλανήτες γύρω από ένα άστρο. Οι πρόσφατες εικόνες μας αποκαλύπτουν μια σημαντική ποσότητα υδρατμών σε αποστάσεις από το άστρο που περιλαμβάνουν ένα κενό όπου θα μπορούσε δυνητικά να σχηματίζεται ένας πλανήτης αυτή τη στιγμή, λέει ο αστρονόμος Stefano Facchini του Πανεπιστημίου του Μιλάνου.
Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσαμε να καταγράψουμε μια εικόνα ωκεανών υδρατμών στην ίδια περιοχή όπου πιθανότατα σχηματίζεται ένας πλανήτης. Ένα από τα μεγάλα μυστήρια στις μέρες μας, έχει να κάνει από που μπορεί να προήλθε το νερό του πλανήτη μας. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος του νερού της Γης μπορεί να προήλθε από κομήτες και αστεροειδείς. Άλλες υποστηρίζουν ότι η Γη γεννήθηκε με το νερό της, ενώ ορισμένοι επιστήμονες μιλούν για συνδυασμό και των δυο.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, αλλά μπορούμε να δούμε άλλα πλανητικά συστήματα και πως γίνεται σε αυτά. Και σε αυτό μας βοηθάνε οι παρατηρήσεις για ένα νεαρό, ηλιακό αστέρι που ονομάζεται HL Tauri, μόλις 450 έτη φωτός μακριά από το Ηλιακό Σύστημα.
Τα αστέρια γεννιούνται σε πυκνά νέφη σκόνης και αερίων. Καθώς περιστρέφεται, η ύλη γύρω από το αναδυόμενο κεντρικό αστέρι οργανώνεται σε ένα δίσκο που περιβάλλει το αναπτυσσόμενο αστέρι, τροφοδοτώντας το με μάζα. Μόλις σχηματιστεί το αστέρι, όποιο υλικό δεν τροφοδοτήθηκε, αυτό αρχίζει να συσσωρεύεται και να σχηματίζει την υπόλοιπη ύλη ενός πλανητικού συστήματος, όλους τους πλανήτες, τα φεγγάρια, τους αστεροειδείς και τους κομήτες. Εκεί βρίσκεται τώρα ο HL Tauri. Είναι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ετών και περιβάλλεται από έναν ευρύ δίσκο.
Το σκάφος Οδυσσέας στο φεγγάρι στέλνει επιτέλους την φωτογραφία των εκατομμυρίων
Αν κοιτάξετε τις παρατηρήσεις από το Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), μπορείτε να δείτε ότι ο δίσκος έχει ομόκεντρα κενά. Αυτά τα κενά έχουν δημιουργηθεί από τους πλανήτες που σχηματίζονται και παρασύρουν υλικό από το δίσκο καθώς περιφέρονται γύρω από το άστρο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.