Σε μια τελευταία φωτογραφία της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας του Δία, έκανε την εμφάνισή του ένα μυστηριώδες αντικείμενο, που αποδείχθηκε τελικά πως ήταν το φεγγάρι του Δία, η Αμάλθεια. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το σκάφος Juno της NASA.
Κατά την διάρκεια της 59ης κοντινής πτήσης του Juno, στον Δία, στις 7 Μαρτίου, το σκάφος τράβηξε τις συνηθισμένες εντυπωσιακές φωτογραφίες του, από τους στροβιλιζομενους ανέμους, στην πολύχρωμη ζώνη του Δία. Όμως οι φωτογραφίες έκρυβαν μια έκπληξη, καθώς μας έδωσαν μια σπάνια ματιά σε ένα από τα μικροσκοπικά και μυστηριώδη φεγγάρια του Δία. Αυτά τα φεγγάρια είναι τόσο μικρά, που είναι σχεδόν αδύνατο να παρατηρηθούν από απλά τηλεσκόπια στην Γη.
Ακόμα και από το Juno, το μικροσκοπικό φεγγάρι του Δία, φαίνεται σαν μια μικρή κουκίδα, όταν περνάει μπροστά από την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, αλλιώς πιθανότατα δεν θα μπορούσαμε καν να το προσέξουμε. Η Αμάλθεια είναι ένα από τα τέσσερα μικρότερα φεγγάρια του Δία. Τα μικρά φεγγάρια είναι οι Μέτις, η Αδραστέα, η Αμάλθεια και η Θήβα και έχουν πολύ περίεργα σχήματα, επειδή δεν έχουν αρκετή μάζα για να δημιουργήσουν μια σφαίρα, λόγω βαρύτητας. Πρακτικά είναι απλοί βράχοι με ακανόνιστο σχήμα, σε τροχιά γύρω από τον γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος.
Με πλάτος μόλις 84 χιλιόμετρα, η Αμάλθεια είναι σαν μια μεγάλη ουράνια πατάτα. Η επιφάνεια του μικροσκοπικού φεγγαριού όμως, είναι γεμάτη από κρατήρες πρόσκρουσης, λόγους και κοιλάδες. Η Αμάλθεια είναι επίσης και το πιο κόκκινο αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ σύμφωνα με την NASA, εκπέμπει περισσότερη θερμότητα από όση λαμβάνει από τον Ήλιο. Μάλιστα η Αμάλθεια είναι στην ίδια τροχιά με την Ιώ, που είναι γεμάτη ηφαίστεια και λάβα. Αυτή η υψηλέ θερμότητα της Αμάλθειας, πιθανότατα προκαλείται από το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Δία, που προκαλεί ηλεκτρικά ρεύματα στον πυρήνα του φεγγαριού. Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως προκαλείται από παλιρροϊκές τάσεις που προκαλούνται από την βαρύτητα του Δία.
Το Juno βρισκόταν 265.000 χιλιόμετρα πάνω από τις κορυφές των νεφών του Δία, όταν τράβηξε αυτή τη φωτογραφία. Οι εικόνες του Juno είναι διαθέσιμες για το κοινό μέσω του ιστότοπου της αποστολής , και αυτές οι συγκεκριμένες εικόνες βελτιώθηκαν από τον πολίτη επιστήμονα Gerald Eichstädt.
Έφτιαξαν υπερπυκνωτές από λίπος κοτόπουλου για την αποθήκευση ενέργειας
Η Αμάλθεια ανακαλύφθηκε το 1892 και πήρε το όνομά της από μια μυθολογική ναϊάδα (είδος νύμφης του νερού) που θήλαζε τον νεογέννητο Έλληνα θεό Δία. Το φεγγάρι κατέχει την τρίτη πιο κοντινή τροχιά από όλα τα γνωστά φεγγάρια του Δία ( εκ των οποίων τα 95 είναι γνωστά ) και χρειάζεται περίπου μισή γήινη ημέρα για να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον γιγάντιο πλανήτη. Είναι μικροσκοπικό αλλά σίγουρα πανίσχυρο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.