Μια ομάδα ερευνητών δηλώνει ότι βρήκε την ισχυρότερη στατιστική απόδειξη ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας Πλανήτης 9, αφού μελέτησε έναν πληθυσμό μακρινών, ασταθών αντικειμένων που διασχίζουν την τροχιά του Ποσειδώνα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανακάλυψη πλανητών γίνεται πιο εύκολη όταν μελετάμε τα αστέρια τους. Οι αστρονόμοι μπορούν να παρακολουθούν για παράδειγμα για βυθίσεις στο φως καθώς οι πλανήτες περνούν από το άστρο που τους φιλοξενεί, το φως δηλαδή που φτάνει στα τηλεσκόπιά μας. Χρησιμοποιώντας την εν λόγω μέθοδο και πλήθος άλλων, έχουμε προβεί στην ανακάλυψη χιλιάδων εξωπλανητών, ενώ ο αριθμός των πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα παραμένει στους 8.
Ο λόγος που πρέπει να δηλώσεις άμεσα ΙΒΑΝ στο taxisnet
Η ανακάλυψη πλανητών γύρω από τον δικό μας ήλιο έχει βασιστεί σε δύο μεθόδους: την παρατήρησή τους στον ουρανό και την παρατήρηση μικρών διαταραχών στις τροχιές άλλων αντικειμένων. Το 2015, δύο αστρονόμοι παρουσίασαν στοιχεία ότι έξι αντικείμενα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα ήταν συγκεντρωμένα μεταξύ τους με έναν τρόπο που υποδηλώνει ότι «φυγαδεύονταν» από κάτι με μεγάλη βαρυτική έλξη. Η ομάδα πιστεύει ότι τα αντικείμενα θα μπορούσαν να κινούνται λόγω της επιρροής ενός μεγάλου αντικειμένου πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
Σε μια νέα δημοσίευση, η ομάδα εξέτασε αντικείμενα που διέσχισαν την πορεία της τροχιάς του Ποσειδώνα, διαπιστώνοντας ότι το κοντινότερο σημείο της τροχιάς τους στον ήλιο ήταν περίπου 15-30 αστρονομικές μονάδες (AU), με μία AU να είναι η απόσταση μεταξύ του ήλιου και της Γης.
Πραγματοποιώντας προσομοιώσεις για να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τι εξηγεί καλύτερα τις τροχιές αυτών των αντικειμένων, η ομάδα διαπίστωσε ότι ένα μοντέλο που περιλαμβάνει έναν τεράστιο πλανήτη πέρα από την περιοχή του Ποσειδώνα εξηγεί τη κατάσταση αυτών των αντικειμένων πολύ καλύτερα από ό,τι στις προσομοιώσεις όπου δεν περιλαμβάνεται ο πλανήτης 9. Στο μοντέλο, η ομάδα συμπεριέλαβε και άλλες μεταβλητές, όπως η γαλαξιακή παλίρροια και η βαρυτική επίδραση των διερχόμενων άστρων. Δυστυχώς όμως και πάλι δεν περιορίζεται ούτε στο ελάχιστο το που θα πρέπει να κοιτάξουμε για έναν Πλανήτη 9. Ίσως να μην χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.