Οι χρήστες Android έχουν ενσωματωμένη προστασία από κακόβουλο λογισμικό χάρη στο Google Play Protect, το οποίο σαρώνει για malware, και όχι μόνο, κάθε εφαρμογή, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, δεν είναι εντελώς απίθανο να του διαφεύγει μια εφαρμογή μολυσμένη από κακόβουλο λογισμικό, σε ορισμένες περιπτώσεις. Το Android 15 αλλάζει το τοπίο, καθώς θα δώσει στους χρήστες έναν νέο τρόπο προστασίας των συσκευών τους από εφαρμογές που συμπεριφέρονται κακόβουλα. Εντωμεταξύ, υπάρχει και το σήμα Independent Security Review, το οποίο ενημερώνει ότι μια εφαρμογή πληροί τα βιομηχανικά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Ο ειδικός σε θέματα κώδικα AOSP Mishaal Rahman εξηγεί ότι το Android 15 μπορεί να δώσει στους χρήστες έναν νέο τρόπο να κρατούν υπό έλεγχο τις εφαρμογές που δεν συμπεριφέρονται σωστά, βάζοντάς τες σε καραντίνα. Δεν υπάρχει τρόπος να μπορούν οι χρήστες να θέσουν τις εφαρμογές σε καραντίνα χειροκίνητα, ακόμη και αν χρησιμοποιήσουν τη γραμμή εντολών, αλλά το μέτρο ασφαλείας φαίνεται να προορίζεται περισσότερο ως ένα αυτοματοποιημένο ενδιάμεσο βήμα μεταξύ της άμεσης αφαίρεσης και της τρέχουσας προσέγγισης όπου το σύστημα δεν κάνει τίποτα χωρίς αρκετά ισχυρές αποδείξεις κατάχρησης από την εφαρμογή.
Οι εφαρμογές που έχουν τεθεί σε καραντίνα θα εξακολουθούν να είναι ορατές στην αρχική οθόνη και στις ρυθμίσεις, αλλά οι ειδοποιήσεις δεν θα μπορούν να προβληθούν, όλες οι δραστηριότητες της εφαρμογής θα σταματήσουν και όλα τα ενεργά παράθυρα θα κρυφτούν. Επιπλέον, οι περιορισμοί συνεχίζονται, καθώς η εφαρμογή δεν μπορεί να κάνει ήχους στη συσκευή, οι υπηρεσίες της δεν μπορούν να κληθούν από άλλες εφαρμογές και δεν μπορεί να λαμβάνει εκπομπές από άλλες εφαρμογές ή το σύστημα.
Στο Android 15, οι εφαρμογές σε καραντίνα συμπεριφέρονται παρόμοια με τις απενεργοποιημένες εφαρμογές και χρησιμοποιούνται τα ίδια API, με τη διαφορά ότι περνάει ένα επιπλέον flag. Χάρη στην άδεια SUSPEND_APPS, οι εφαρμογές που συμπεριφέρονται κακόβουλα τίθενται σε καραντίνα. Όμως, μια νέα ενημέρωση αποκάλυψε ότι εμπλέκεται και η πιο πρόσφατη άδεια QUARANTINE_APPS. Μόνο ο επαληθευτής συστήματος, που ορίζεται σε επίπεδο λειτουργικού, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή την άδεια, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι το Google Play Store θα είναι η μόνη εφαρμογή που θα έχει τη δυνατότητα να θέτει άλλες εφαρμογές σε καραντίνα.
Ο κώδικας για τη λειτουργία καραντίνας εφαρμογών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Android 14 QPR2 Beta 1 στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση για το πότε η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες Android. Είναι εύλογο το ενδεχόμενο η λειτουργία να μην είναι έτοιμη για το Android 15, καθώς το Google Play Store ή οι υπηρεσίες Google Play Services δεν ζητούν προς το παρόν την απαραίτητη άδεια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.