Ερευνητές στο Βέλγιο διερεύνησαν τη δυνατότητα των μεταμοσχεύσεων περιττωμάτων με στόχο να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Η χορήγηση μεταμοσχεύσεων μικροβίων περιττωμάτων (FMT) από υγιείς δότες σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο είχε ως αποτέλεσμα αξιοσημείωτες βελτιώσεις στα κινητικά συμπτώματα σε διάστημα ενός έτους.
Ο νευρολόγος Arnout Bruggeman από το Ghent University εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα ευρήματα, σημειώνοντας σημαντικές βελτιώσεις στις κινητικές βαθμολογίες μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν τις μεταμοσχεύσεις περιττωμάτων.
Η αντισυμβατική διαδικασία περιελάμβανε την παροχή υγιών περιττωμάτων από δότη μέσω της μύτης των ασθενών με Πάρκινσον για να φθάσουν στο λεπτό έντερό τους. Παρά την ταλαιπωρία που συνδέεται με τη διαδικασία, τα πιθανά οφέλη στην αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου είναι σημαντικά.
Αυτό το γάντι αλλάζει τη ζωή όσων πάσχουν από Parkinson (Βίντεο)
Στη μελέτη συμμετείχαν 46 ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους έλαβαν μεταμόσχευση περιττωμάτων, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο. Οι παρακολουθήσεις που πραγματοποιήθηκαν έως και ένα έτος μετά τη μεταμόσχευση αποκάλυψαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, ιδιαίτερα εμφανή μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών.
Οι ερευνητές αποδίδουν τις παρατηρούμενες βελτιώσεις των συμπτωμάτων σε πιθανές αλλαγές στην κίνηση του εντέρου, αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν τις μεταμοσχεύσεις περιττωμάτων παρουσίασαν βραδύτερη ανάπτυξη δυσκοιλιότητας, ένα κοινό σύμπτωμα στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον.
Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, ο βιοτεχνολόγος Roosmarijn Vandenbroucke από το VIB-UGent Center for Inflammation Research θεωρεί ότι οι μεταμοσχεύσεις περιττωμάτων αποτελούν μια νέα πολλά υποσχόμενη θεραπευτική οδό για τη νόσο του Πάρκινσον, προσφέροντας πιθανά οφέλη στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών παγκοσμίως.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. ❤️