Η Ινδία έγραψε ιστορία προσσεληνώνοντας το Chandrayaan-3 στο φεγγάρι, όμως τον δρόμο άνοιξε το Chandrayaan-2, ένα τροχιακό σκάφος που έκανε τον γύρω της Σελήνης το 2019. Το σκάφος λειτούργησε σαν οδηγός για πολλές αποστολές από το 2019, φωτογραφίζοντας την επιφάνεια της Σελήνης. Μια από τις φωτογραφίες που έβγαλε όμως έκρυβε μια έκπληξη, καθώς φωνογράφησε την σεληνάκατο που πήγε στο Φεγγάρι τον Neil Armstrong!
Τις φωτογραφίες βρήκε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Marty McGuire, που χρησιμοποίησε το υλικό από την Orbiter High-Resolution Camera (OHRC). Στην συνέχεια επεξεργάστηκε τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο για να αποκαλύψει τις θέσεις προσγείωσης του Apollo 11 και Apollo 12, από υψόμετρο 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης.
Οι εικόνες τραβήχτηκαν το 2021 από το Chandrayaan-2.
Tο OHRC χρησιμοποιείται για να χαρτογραφήσει το σεληνιακό έδαφος για την εύρεση του κατάλληλου σημείου στην Σελήνη, για προσσεληνώσεις πολλών αποστολών. Μάλιστα, οι λήψεις είναι προσβάσιμες από όλους, ώστε να κάνουν ελεύθερα έρευνα.
Το OHRC είναι ένα σύστημα κάμερας με ειδικούς αισθητήρες. Τραβάει φωτογραφίες του ίδιου σημείου από διαφορετικά σημεία του διαστήματος. Έτσι μπορεί να δει μια επιφάνεια 12×3 χιλιόμετρα, με μεγάλη λεπτομέρεια.
Η αποστολή Apollo 11 προσσεληνώθηκε το 1969 στο νότιο τμήμα της Sea of Tranquility, η οποία είναι μια τεράστια σεληνιακή πεδιάδα στην επιφάνεια της Σελήνης. Το Apollo 12 προσσεληνώθηκε στην περιοχή Oceanus Procellarum. Συγκεκριμένα, βρίσκεται κοντά στο σημείο προσγείωσης του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους Surveyor 3, το οποίο είχε προσγειωθεί στη Σελήνη το 1967.
Κάτι περίεργο στον Ουρανό κινητοποιεί το James Webb
Ο Marty McGuire κατάφερε να εντοπίσει τα σημεία προσσελήνωσης στις φωτογραφίες και βάζει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας πως δεν πάτησε ποτέ ο άνθρωπος το πόδι του στη Σελήνη, αφού τα σκάφη και υπάρχουν ακόμα στην επιφάνεια και φωτογραφήθηκαν από διαστημικό υπηρεσία άλλης χώρας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.