Παρά την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης, αρκετά πράγματα σχετικά με τον πλανήτη μας παραμένουν άγνωστα. Όσο μαθαίνουμε περισσότερα όμως για τον σχηματισμό του και την σύνθεσή του, τόσο μένουμε έκπληκτοι από τις αποκαλύψεις. Ένα από τα σοκαριστικά επεισόδια στην ιστορία της Γης είναι η περίοδος Carnian Pluvial, κατά την οποία έβρεχε συνεχώς στον πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια.

Αυτή η ασταμάτητη νεροποντή πάντα κέντριζε το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Από αυτή την περίοδο ξεκίνησε η βλάστηση στην Γη και μετέτρεψε τον πλανήτη σε έναν γαλάζιο κόσμο και τώρα η επιστήμη πως ξέρει πως έγινε αυτό.

Κατά την εποχή της Παγγαίας, πριν από 200-300 εκατομμύρια χρόνια, η Γη ήταν μια μεγάλη υπερήπειρος, καθώς όλη η χερσαία μάζα ήταν συγκεντρωμένη σε ένα σημείο. Ο πλανήτης είχε εντελώς διαφορετική άποψη τότε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε ένα διάστημα που έβρεχε ασταμάτητα για μέχρι και 2 εκατομμύρια χρόνια. Μάλιστα, από την δεκαετία του 1970 και του 1980, γεωλόγοι έχουν ανακαλύψει ασυνήθιστα στρώματα που ανιχνεύτηκαν σε αρχαίους βράχους, που χρονολογούνται περίπου 232 με 4 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μια ομάδα ερευνητών στις ανατολικές Άλπεις μελέτησε ένα στρώμα πυριτικής καθίζησης που εναποτέθηκε σε ανθρακικούς σχηματισμούς, ενώ μια άλλη ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσε ένα στρώμα γκρίζου βράχου ενσωματωμένο στη διάσημη κόκκινη πέτρα, χαρακτηριστικό της περιοχής.

Αυτά τα δύο ευρήματα, μαζί με άλλες μελέτες από διαφορετικά μέρη του κόσμου, κατέληξαν σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα, πως σε ένα σημείο, η Γη είχε μια αρκετά μεγάλη περίοδο ξηρασίας και μετά άρχισε να βρέχει.

Οι γεωλόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στην αρχή της εποχής των δεινοσαύρων, υπήρχε μια ασυνήθιστα υγρή περίοδος. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή σαν Carnian Pluvial event. Αυτή η συναρπαστική περίοδος της γεωλογικής ιστορίας της Γης, χρειαζόταν μεγαλύτερη κατανόηση σχετικά με το τι προκάλεσε αυτή την μακροχρόνια βροχή. Η Carnian Plucial περίοδος, είναι ένα μέρος της Τριαδικής περιόδου, που ορίζεται ως την γεωλογική περίοδο, πριν την Ιουρασική περίοδο, όπου οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στον πλανήτη.

Βάσει των νέων μελετών, οι τεράστιες βροχοπτώσεις προήλθαν από μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη στην Μεγάλη Πύρινη Επαρχία Wrangellia, της Παγγαίας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, έβρεχε για εκατομμύρια χρόνια.

Αυτή η έκρηξη πιθανότατα οδήγησε σε αύξηση της θερμοκρασίας, θερμαίνοντας τους ωκεανούς και αυξάνοντας την ατμοσφαιρική υγρασία.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Geological Society, προτείνει πως αυτή η υγρή περίοδος ήταν επωφελής για τους δεινοσαύρους, καθώς τους επέτρεψε να αναπτυχθούν μετά από μια ταραχώδη εποχή, γεμάτη ηφαιστειακές εκρήξεις.

Οι ερευνητές αναφέρουν:

«Μετά τις εκτεταμένες εξαφανίσεις φυτών και βασικών φυτοφάγων στη στεριά, οι δεινόσαυροι ήταν φαινομενικά οι κύριοι ωφελούμενοι την εποχή της ανάκαμψης».

Μικροπλαστικά σε φραγμένες καρδιακές αρτηρίες βρήκαν επιστήμονες

«Μπορεί να ήταν ένα από πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ζωής, όσον αφορά τον ρόλο του να επιτρέψει όχι μόνο την «εποχή των δεινοσαύρων», αλλά και την προέλευση των περισσότερων βασικών κλάδων που αποτελούν τη σύγχρονη πανίδα των χερσαίων τετράποδων , δηλαδή τις χελώνες, τους κροκόδειλους, τις σαύρες και τα θηλαστικά».

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απορία:
    Αφού έβρεχε για 2 εκ. χρόνια δεν υπήρχαν δένδρα, διότι δεν θα υπήρχε χώμα για να ριζώσουν λόγω παράσυρσης στις πλημμυρισμένες περιοχές.
    Αν παρόλα ταύτα υπήρχαν δένδρα, δεν υπήρχαν επικονιαστές για την διασπορά των ειδών που θα έδιναν τροφή στα μετέπειτα φυτοφάγα κλπ.
    Συνεπώς πια ήταν η διαδικασία σχηματισμού του πρώτου DNA ?????

  2. Η περίοδος που αναφέρεται δεν αφορά την εμφάνιση της πρώτης ζωής στην γη. Δείτε τα επεισόδια στο netflix life of our planet με την φωνή του morgan freeman. Το κάνουν visualise εξαιρετικά

  3. Λίγο καλύτερη μετάφραση χρειάζεται. Ίσως και κάτι περισσότερο από λίγο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.