Το Facebook είναι προβληματικό, λέει η Frances Haugen, η οποία ήταν product manager της γνωστής υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, λίγο πριν σπάσει τη σιωπή της και προβεί σε πλήθος αποκαλύψεων για την υπηρεσία. Σε καταθέσεις στο Κογκρέσο και στα μέσα ενημέρωσης, η Haugen υποστήριξε ότι οι αλγόριθμοι του κοινωνικού δικτύου συμβάλλουν σε διάφορες ασθένειες που κυμαίνονται από θέματα ψυχικής υγείας των εφήβων έως την εθνοτική βία στην Αιθιοπία. Δεν υπάρχει μία λύση που θα διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στο Facebook -όχι, ούτε καν ένα νέο όνομα δεν θα το κάνει- αλλά μία από τις προτάσεις της Haugen ξεχώρισε.
Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της χρονολογικής κατάταξης, της ταξινόμησης με βάση το χρόνο με λίγο υποβιβασμό του spam, είχε αναφέρει σε καταθέσεις της στη Γερουσία. Θα πρέπει να έχουμε ένα λογισμικό που να είναι ανθρώπινης κλίμακας, όπου οι άνθρωποι συνομιλούν μαζί, όχι υπολογιστές που διευκολύνουν το ποιος θα μας ακούσει.
Το Facebook βασίζεται σε έναν αλγόριθμο για να κάνει το Newsfeed πιο ελκυστικό σε εσένα. Να σου προβάλλει δηλαδή περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει πιο πολύ για να αυξήσει την αλληλεπίδραση και ενδιάμεσα να παρέχει διαφημίσεις. Σε αυτό το μοντέλο βασίζεται, έτσι βγάζει χρήματα. Αν θέλεις ωστόσο να κόψεις τον αλγόριθμο μπορείς να το κάνεις. Η διαδικασία είναι απλή και απλά θα πρέπει να πιέσεις σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Μηδενικές οι χρεώσεις για τους καταναλωτές στη νέα εποχή πληρωμών με IRIS
Ο σύνδεσμος αυτός δηλαδή σε πηγαίνει σε μια κατάταξη με βάση τη χρονολογική σειρά των δημοσιεύσεων, ώστε αφενός να βλέπεις τις δημοσιεύσεις αυτών που εσύ έχεις επιλέξει με χρονολογική κατάταξη και όχι αυτών που το Facebook νομίζει ότι θα σου αρέσει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.