Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κος Θεοχάρης σε πρόσφατη απάντηση επί επίκαιρης ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρθηκε στις χρεώσεις για άμεσες πληρωμές μέσω  IRIS επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος για τον πολίτη μηδενίζεται.

Αυτός ο οποίος πληρώνει μια υπηρεσία, αυτός ο οποίος μεταφέρει χρήματα είτε για το ενοίκιο που αναφέρατε, είτε για κάποιον άλλον λόγο σε κάποιον συμπολίτη του δεν έχει κανένα κόστος. Και αυτό ισχύει και για την πληρωμή επαγγελματικών υπηρεσιών, επισήμανε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Nperf: Οι πάροχοι στην Ελλάδα με τις καλύτερες ταχύτητες στη σταθερή το 2023!

Ωστόσο, όπως επισήμανε όλα αυτά έχουν κόστος και κάποιος θα πρέπει να το πληρώσει. Το κόστος είσπραξης είναι ένα κόστος συντήρησης όλων αυτών των συστημάτων, είναι κόστος αποζημίωσης σε περιπτώσεις απάτης, είναι το κόστος των λαθών το οποίο γίνεται και κάποιοι το επωμίζονται. Δεν πρέπει να λέμε ότι όλα αυτά μπορούν να είναι δωρεάν και να υποσχόμαστε εμείς ή να λέμε ότι είναι δουλειά της Κυβέρνησης ή της Αντιπολίτευσης ή του Κοινοβουλίου ευρύτερα να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική αυτών των τραπεζών. Έχουμε θεσμούς. Υπάρχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ξέρετε ότι κάνει καλά τη δουλειά της. Για πρώτη φορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού  αφέθηκε πραγματικά ελεύθερη να συνεχίσει και να κάνει τη δουλειά της. Επέβαλε πρόστιμο σχεδόν 42 εκατομμυρίων στις τράπεζες για αθέμιτες πρακτικές.

Βεβαίως, θα έχουμε και περαιτέρω αξιοποίηση κοινοτικών Οδηγιών, όπως η πρόσφατα ψηφισθείσα Οδηγία η οποία θα ενεργοποιηθεί για τις άμεσες πληρωμές και για τη χρέωσή τους που δεν μπορεί να είναι μεγάλη σε σχέση με τις μεταφορές. Αυτές όλες αξιοποιούνται και θα αξιοποιούνται.

Κλείνοντας, θα λέγαμε ότι το μόνο πράγμα που μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τις τιμές είναι ο ανταγωνισμός. Αυτό το οποίο έκανε η Κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του IRIS έχει ήδη ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Βλέπουμε στο IRIS χρεώσεις από 0,3% για τον έμπορο μέχρι 1%. Άρα, βλέπουμε πολύ χαμηλές χρεώσεις συμπληρώνει.

Εν ολίγοις θα είναι εντελώς δωρεάν για όλους τους χρήστες αλλά για τον έμπορο οι χρεώσεις θα είναι από 0.3% ως και 1%.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 42 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο σε τράπεζες ,από την στιγμή που έχουν πάρει τόσα δις,σιγά μην σκίσουν κανένα καλσόν….της έχουν αφήσει και κάνουν ότι θέλουν επειδή πληρώνουν καμπάνιες πολιτικών ,,για χαζούς μας περνάνε

  2. Όταν στο εξωτερικό (πχ Ηνωμενο Βασίλειο) οι μεταφορές μεταξύ τραπεζών είναι 100% χωρίς χρεώσεις και οι τράπεζες δεν χρεώνουν τους πελάτες τους επειδή είναι άχρηστες και τα τρώνε οι ιδιοκτήτες τους. Αλλά ξέχασα… εδώ δεν πάει κανένας τους φυλακή αλλά σε prive πάρτυ πολιτικών…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.