Ο Άρης πιστεύεται ότι στο παρελθόν ήταν πολύ πιο ενεργός τεκτονικά και ηφαιστειακά από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Απόδειξη της τεκτονικής δραστηριότητας πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια αποτέλεσαν 63 νέα παραδείγματα διαφόρων ηφαιστείων που βρέθηκαν σε μια παράξενη περιοχή του Άρη με περίεργες ιδιότητες που την ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα αρειανά υψίπεδα.
Μια ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι η περιοχή στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, φαίνεται να έχει διαμορφωθεί από αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στον φλοιό του Άρη και όχι από δυνάμεις που προέρχονται από πάνω ή κάτω από αυτόν. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να επηρεάσει το κυνήγι για ενδείξεις αρχαίας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη, το οποίο διεξάγεται επί του παρόντος από τα Curiosity και Perseverance της NASA.
Οι μεγάλες λεκάνες σε αυτή την περιοχή φιλοξενούσαν κάποτε ένα σύστημα λιμνών γνωστό ως παλαιολίμνη Eridania, που είχε βάθος έως και περίπου ένα μίλι όταν η λίμνη είχε τη μεγαλύτερη έκτασή της δήλωσε στο Space.com μέλος της ομάδας. Μακροχρόνιες ηφαιστειακές πηγές δίπλα σε άφθονο νερό μπορεί να τροφοδοτούσαν υδροθερμικά συστήματα που θα μπορούσαν να έχουν θρέψει και αναπτύξει τη ζωή, τονίζουν οι επιστήμονες.
Σε αντίθεση με τη Γη, ο Άρης στις μέρες μας φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη τεκτονική ή ηφαιστειακή δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν έχουμε την λεγόμενη ανακύκλωση του φλοιού.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.