Ένας πλανήτης με ακτίνα 55% μεγαλύτερη από τη Γη βρέθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός σχετικά κοντινού άστρου. Ένας δεύτερος πλανήτης, με μέγεθος περισσότερο όμοιο με τηΓη, πιθανολογείται ότι βρίσκεται επίσης εντός της κατοικήσιμης ζώνης του ίδιου συστήματος γεγονός που θα τον καθιστούσε τον μικρότερο πλανήτη κατοικήσιμης ζώνης που έχει βρεθεί από το διαστημικό σκάφος TESS. Ο λόγος για τον TOI-715b, και το πιθανό αδελφάκι του TOI-715c, οι οποίοι προκαλούν δέος στους επιστήμονεςς μέσω ενός συνδυασμού μεγέθους και θέσης.
Οι περισσότεροι από τους πλανήτες που έχουμε βρει περιφέρονται πολύ κοντά στα άστρα τους και δεν προσφέρουν πολλές πιθανότητες για ζωή λόγω θερμοκρασίας. Από αυτούς που βρίσκονται σε πιο μέτριες θερμοκρασίες, οι περισσότεροι είναι γίγαντες αερίων. Ακόμα και οι περισσότεροι πλανήτες που αναφέρονται ότι βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου συνοδεύονται από πολλές προυποθέσεις.
Η κατοικήσιμη ζώνη είναι η περιοχή όπου οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για υγρό νερό στην επιφάνεια. Ωστόσο, υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα σχετικά με τις πλανητικές θερμοκρασίες. Οι επιστήμονες βασίζονται σε υποθέσεις, βάσει ενδείξεων, όπως το πόσο φως αντανακλά ένας πλανήτης. Έτσι στη πραγματικότητα υπάρχουν δύο κατοικήσιμες ζώνες: οι “συντηρητικές” και οι “αισιόδοξες”.
Ο TOI-715b βρίσκεται στη συντηρητική κατοικήσιμη ζώνη. Ακόμα και αν λάβουμε υπόψη την πιο απαισιόδοξη πλευρά κάποιων υποθέσεων, η θερμοκρασία του θα πρέπει να είναι κατάλληλη για υγρό νερό.
Όσον αφορά τον TOI-715 η μεγάλη αβεβαιότητα για αυτόν αφορά την ατμόσφαιρά του. Σύμφωνα με τους περισσότερους αστέρες που μελετά το TESS, ο TOI-715 είναι ένας κόκκινος νάνος, επιτρέποντας στον TOI-715b να διατηρεί μια άνετη θερμοκρασία, ενώ περιφέρεται σε τροχιά κάθε 19,2 ημέρες. Ωστόσο, οι ερυθροί νάνοι τείνουν να εκρήγνυνται πολύ, γεγονός που μπορεί να αφαιρέσει την ατμόσφαιρα από τους πλανήτες που βρίσκονται πολύ κοντά.
Σε αυτό το πλαίσιο, το μεγαλύτερο μέγεθος του TOI-715b και η μεγαλύτερη βαρυτική έλξη θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα, αυξάνοντας την πιθανότητα να έχει διατηρήσει την ατμόσφαιρά του, αν και η ισχύς του μαγνητικού του πεδίου θα είχε επίσης σημασία. Κατά τη διάρκεια των δύο ετών μελετών, ο TOI-175 δεν φώτισε πολύ έντονα, αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της ηλικίας του, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα, η μεγαλύτερη αστρική δραστηριότητα να κατέστρεψε την πιθανότητα για ζωή πριν από πολύ καιρό την πιθανότητα ζωής.
Ο πιθανός πλανήτης TOI-715c πιστεύεται ότι έχει μόλις 7% μεγαλύτερο πλάτος από τη Γη, αν και για τον εν λόγω πλανήτη αμφισβειτείται η ύπαρξή του.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.