Σημαντική στρέβλωση παρατηρείται στην επιφάνεια της Σελήνης, που έχει χάσει μέχρι και 100 μέτρα στην περίμετρό της τα τελευταία εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, με τον πυρήνα της να πέφτει σε θερμοκρασία.
Μπορεί αυτό να γίνεται αρκετά αργά, όμως έχουμε σημαντική συρρίκνωση και στα τμήματα του νότιου πόλου της Σελήνης, σημεία όπου προτείνονται για την προσεδάφιση των μελλοντικών αποστολών Artemis III της NASA. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Maryland, όπως σημειώνει η Independent.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε, οι επιστήμονες βασίστηκαν στα δεδομένα από τον σεισμογράφο που άφησαν πίσω τους οι αποστολές Apollo πριν από 50 χρόνια. Οι σεισμοί προκαλούνται από τα ρήγματα που βρίσκονται στην νότια πολική πλευρά της Σελήνης εκεί ήταν το επίκεντρο των ισχυρότερων σεισμών που έχουν καταγραφεί στην Σελήνη.
Όπως και στην Γη, έτσι και στην Σελήνη, οι σεισμοί προκαλούνται από ρήγματα στο εσωτερικό της. Αυτοί οι σεισμοί είναι τόσο ισχυροί, ώστε να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στις κατασκευές και στον εξοπλισμό που θα τοποθετήσουμε στην σεληνιακή επιφάνεια τα επόμενα χρόνια.
Οι σεισμοί στην Γη μπορεί να κρατάνε μερικά δευτερόλεπτα, όμως οι σεισμοί στην Σελήνη φαίνεται να κρατάνε για ώρες. Έχουμε καταγράψει σεισμούς στην Σελήνη που κρατήσαν ένα ολόκληρο απόγευμα, κάτι που σημαίνει πως τα κτήρια που σχεδιάζει η NASA να χτίσει στο φεγγάρι, κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο, τόσο τον εξοπλισμό, όσο και τους μελλοντικούς αστροναύτες που θα περνούν χρόνο στην επιφάνεια της Σελήνης.
Αυτή η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται στα χαλαρά ιζήματα που ανιχνεύονται στην επιφάνειά της, τα οποία σχηματίστηκαν πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μετά από συγκρούσεις με αστεροειδείς και κομήτες.
Το James Webb δίνει τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες 19 γαλαξιών που δεν πρέπει να χάσεις!
«Η επιφάνεια της Σελήνης είναι γεμάτη χαλίκια και σκόνη. Κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών, έχει χτυπηθεί από αστεροειδείς και κομήτες, με θραύσματα να εκτινάσσονται συνεχώς από τις συγκρούσεις», σημειώνει ο Δρ. Νίκολας Σμερ από το Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ, συν-συγγραφέας της μελέτης
«Ως αποτέλεσμα, το επιφανειακό υλικό μπορεί να έχει μέγεθος από κόκκο σκόνης έως έναν μεγάλο ογκόλιθο, αλλά όλα είναι πολύ χαλαρά γειωμένα. Τα χαλαρά ιζήματα καθιστούν πολύ πιθανή την εκδήλωση κλυδωνισμών και κατολισθήσεων», εξηγεί ο Δρ. Σμερ.
Η NASA θα πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά της για δημιουργία οικισμού στην Σελήνη, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί σαν σταθμός ανεφοδιασμού πριν τα ταξίδια στον Άρη και άλλους πλανήτες. Η χαμηλή βαρύτητα της Σελήνης είναι ότι πρέπει για αυτή τη δουλειά, όμως οι μεγάλοι σεισμοί ίσως καταστήσουν αυτά τα πλάνα, μη πραγματοποιήσιμα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.