Το σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο δοκιμάζοντας με επιτυχία το όργανο λέιζερ, αποδεικνύοντας την ικανότητά του να εντοπίζει και να παρακολουθεί με ακρίβεια αντικείμενα στην επιφάνεια της Σελήνης.
Σε ένα πρόσφατο πείραμα, το υψομετρικό λέιζερ του LRO στόχευσε σε μια μικρή συσκευή στην προσεδάφιση Vikram του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας, μέρος της αποστολής Chandrayaan-3 της Ινδίας.
Χρησιμοποιώντας τα pings λέιζερ, η NASA εντόπισε αποτελεσματικά το όργανο σε μέγεθος μπισκότου μέσα στο σεληνιακό έδαφος, επιδεικνύοντας την ακρίβεια της τεχνολογίας.
Η μέθοδος laser ping που χρησιμοποιεί η NASA στο LRO είναι παρόμοια με την παρακολούθηση δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και περιλαμβάνει την αποστολή παλμών λέιζερ προς τον στόχο και τη μέτρηση του χρόνου που χρειάζεται το φως για να αντανακλαστεί.
Στην προκειμένη περίπτωση, το λέιζερ μεταδόθηκε από το διάστημα στη σεληνιακή επιφάνεια, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία εξερεύνησης του διαστήματος.
Τέλος του Artemis της NASA και νέα αρχή προτείνει πρώην διοικητής της NASA
Με το βλέμμα στο μέλλον, η NASA σχεδιάζει να βελτιώσει και να ενσωματώσει αυτή την τεχνική παρακολούθησης με λέιζερ του LRO σε μελλοντικές αποστολές, επιτρέποντας τη συστηματική παρακολούθηση διαστημοπλοίων σε πλανητικές επιφάνειες.
Παρά τη δυνητική αποτελεσματικότητα εναλλακτικών λύσεων όπως το GPS στη Γη, οι προκλήσεις που παρουσιάζουν οι διαστημικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας, αναδεικνύουν τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του συστήματος λέιζερ ping της NASA για την παρακολούθηση αντικειμένων σε άλλα ουράνια σώματα.
Αυτή η επιτυχής επίδειξη του LRO υπογραμμίζει την προσαρμοστικότητα και τις ευρείες εφαρμογές αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας για την προώθηση των δυνατοτήτων της εξερεύνησης του διαστήματος.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.