Το Android 14 είναι διαθέσιμο σε πλήθος smartphone συσκευών εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά πλέον φαίνεται ότι έρχονται νέα χαρακτηριστικά από την Google. Πιο συγκεκριμένα, ένα από αυτά έχει σαν στόχο να βάλει τέλος στο bloatware.

O Mishaal Rahman αποκάλυψε ότι το Android θα εξοπλιστεί με ένα feature το οποίο θα μειώσει τη μνήμη και τη χρήση της μπαταρίας των προεγκατεστημένων εφαρμογών. Ειδικότερα, ο Rahman εξηγεί ότι το Android 14 αρχικά θα σκανάρει το system partition μετά την πρώτη εκκίνηση. Αν ένα app με την αποκαλούμενη exported launcher activity ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια του σκαναρίσματος, δηλαδή ένα app που μπορεί να λανσαριστεί μέσω ενός εικονιδίου στη homescreen, η εφαρμογή θα μπει σε Stopped κατάσταση μέχρι να την ανοίξει ο χρήστης.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πολλές προεγκατεστημένες εφαρμογές που μπορούν να εκκινηθούν από τον χρήστη δεν θα καταναλώνουν πόρους συστήματος μέχρι ο χρήστης να τις εκκινήσει.

Η Google  θα ενεργοποιήσει το χαρακτηριστικό εκ προεπιλογής στο AOSP, αλλά θα δώσει τη δυνατότητα σε Android OEMs να το απενεργοποιήσουν αν θέλουν. Επίσης οι OEMs, οι κατασκευαστές Android συσκευών θα μπορούν να το επιλέξουν να το υλοποιήσουν, αν και θα τους δίνεται η δυνατότητα να προσθέσουν συγκεκριμένες εφαρμογές σε μια allow list, ώστε να μπορούν να καταναλώνουν πόρους συστήματος χωρίς να χρειάζεται να εκκινήσουν από το χρήστη.

Ο Rahman επισημαίνει ότι το Google Mobile Services bundle που δίνεται στους OEMs να το ενσωματώσουν στο λογισμικό τους, περιέχει πλήθος Google apps στην allowlist, επομένως το χαρακτηριστικό δεν θα λειτουργεί με τα Google apps. Θα βάλει τέλος όμως σε πλήθος προεγκατεστημένων εφαρμογών τρίτων που βρίσκουμε όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά μια συσκευή.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αφού θα δοθεί στους κατασκευαστές και η δυνατότητα απενεργοποίησης του χρήσιμου αυτού χαρακτηριστικού και η δυνατότητα προσθήκης εφαρμογών σε λίστα παράκαμψης, ποίος ο λόγος ύπαρξης ;;
    Σιγά μην βάλει κάνας κατασκευαστής ή πάροχος αυτοβούλως το bloatware του σε αδράνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.