Το Υπουργείο Εμπρορίου των ΗΠΑ εξαιτάζει αν η χρήση παλαιότετου τύπου chipsets από αμερικάνικες εταιρίες, αποτελεί μέρος της στρατιγικής της Κίνας για την απόκτηση κυρίαρχης θέσης στην αγορά ημιαγωγών. Η κίνηση των ΗΠΑ αναφέρεθηκε πρώτη φορά από το Reuters, που ανακάλυψε πως οι ΗΠΑ ξεκινάνε έρευνες στην εφοδιαστική αλυσίδα, στις αρχές του 2024. Όλα αυτά έρχονται μία εβδομάδα μετά την λεπτομερή έκθεση του Υπουργείο Εμπορίου σχετικά με την κατάσταση της βιομηχανίας ημιαγωγών των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αποτελούν το 50% της παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, όμως σύμφωνα με την έκθεση, αντιμετωπίζουν απειλές. Μια από αυτές τις απειλές είναι οι επιδοτήσεις που δίνονται σε εταιρίες, για αγορά και κατασκευή ημιαγωγών σε άλλες χώρες.
Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στην Κίνα την χρήση αμερικάνικης τεχνολογίας για την δημιουργία chip, αφήνοντας στην Κίνα μόνο την επιλογή εισαγωγής συγκεκριμένων επεξεργταστών από αμερικάνικες εταιρίες. Η Κίνα όμως έχει ξεκινήσει τεράστιες επενδύσεις προς την δημιουργία δικών της ημιαγωγών, που αν και είναι ακόμα πίσω σε σχέση με τις τεχνολογίες της TSMC και της Samsung, η ανάπτυξή τους δείχνει πως κάνει τεράστια βήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι κυρώσεις όμως των ΗΠΑ δεν περιλάμβαναν την χρήση παλαιότερης τεχνολογίας από την Κίνα και για αυτό τον λόγο τώρα οι ΗΠΑ ερευνούν αν η Κίνα θα μπορέσει να της κλέψει μερίδια, παράγωντας παλαιότερου τύπου επεξεργαστών για εφαρμογές όπως αυτοκίνητα, τηλεοράσεις κτλ, που δεν χρειάζονται τις τεράστιες επιδόσεις των νεότερων chipsets. Όπως είναι λογικό, αν οι εταιρίες παραγωγής επεξεργαστών στην Κίνα αποκτήσουν μεγάλα έσοδα από την πώληση παλαιτότερων επεξεργαστών, θα ρίξουν αυτά τα χρήματα στο R&D για την δημιουργία νεότερων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις τεχνολογίες των ΗΠΑ.
Οι παλαιού τύπου επεξεργαστές είναι εκείνοι που είναι λιγότερο προηγμένοι, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως σε βασικά προϊόντα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από αυτοκίνητα μέχρι οικιακές συσκευές. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, τα τσιπ παλαιού τύπου κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τη διαδικασία των 28 nm και πάνω. Άλλωστε το ψυγείο μας δεν χρειάζεται επεξεργαστές μεγάλων επιδόσεων, ούτε και το πλυντήριό μας.
Η Κίνα στην αντεπίθεση. Απαγορεύει την εξαγωγή τεχνολογιών για σπάνιες γαίες
Οι ΗΠΑ μετά την πανδημία, προσπαθούν να ανεξαρτητροποιηθούν από την Κίνα, καθώς οι ελλείψεις λόγω της πανδημίας χτύπησαν σκληρά και τις αμερικάνικες εταιρίες που δεν έβρισκαν επεξεργαστές για τις συσκευές τους. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας φυσικά είναι ο βασικότερος λόγος, με τους Αμερικάνους να σταματάνε την κατασκευή συσκευών σε εργοστάσια της Κίνας, ενώ έχουμε δει και την Apple να μετακομίζει στην Ινδία μεγάλο μέρος της παραγωγής της.
Όλη αυτή η πίεση όμως στην Κίνα, έχει αναγκάσει την χώρα που έχει και τους πόρους, αλλά και το καταρτησμένο προσωπικό, να ξεκινήσει την ανάπτυξη δικών της τεχνολογιών. Όπως όλα δείχνουν, αρκετά σύντομα ενδέχεται να ανταγωνιστούν τις σύγχρονες προτάσεις της αμερικάνικης τεχνολογίας και τότε οι ΗΠΑ θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Για αυτό και βλέπουμε αυξημένη κινητικότητα από τις ΗΠΑ, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σταματήσουν την επέλαση της Κίνας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.