Το James Webb Space Telescope (JWST) είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της τεχνολογίας που μας έχει δώσει απίστευτες πληροφορίες για το Σύμπαν, μέρος του οποίου είμαστε και εμείς. Με όλες αυτές τις πληροφορίες, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πως λειτουργεί ο κόσμος μας και τα πάντα γύρω μας. Τώρα όμως έρχεται να αψηφήσει όλα όσα γνώριζαν οι αστροφυσικοί, για την δημιουργία γαλαξιών σαν τον δικό μας. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως οι γαλαξίες χρειαζόντουσαν πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσουν σε μια σταθερότητα που θα δημιουργήσει τα απαραίτητα bars, ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία των πρώτων αστεριών. Μιλάμε για σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας.

Τα νέα δεδομένα από το JWST σημαίνουν πως οι επιστήμονες πρέπει να αφήσουν την θεωρία της εξέλιξης των γαλαξιών. Μια διεθνής όμάδα, που έκανε χρήση του διαστημικού παρατηρητηρίου, σε συνεργασία με την NASA, την Καναδική και την Ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος, για να βρεί τον πιο μακρινό φραγμνένο σπειροειδή γαλαξία μέχρι σήμερα.

Και τον βρήκε! Με το όνομα Ceers-2112, παρατηρήθηκε όπως ήταν στα αρχικά στάδια του σύμπαντος, όταν ήταν περίπου 2 δισεκατομμυρίων ετών. Με δεδομένο πως το σύμπαν είναι περίπου 13.8 δισεκατομμυρίων ετών, θα λέγαμε πως τα δύο δισεκατομμύρια χρόνια είναι η βρεφική ηλικία του σύμπαντος, καθώς είναι πολύ κοντά στην μεγάλη έκρηξη.

Ο Ceers-2112

Τα bars του Ceers-2112, δείχνουν πως οι γαλαξίες ωριμάζουν πολύ γρηγορότερα από ότι θεωρούσε η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Alexander de la Vega, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside.

«Η εύρεση του Ceers-2112 δείχνει ότι οι γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν θα μπορούσαν να είναι τόσο διατεταγμένοι όσο ο Γαλαξίας μας», δήλωσε ο de la Vega, ο οποίος ήταν μεταξύ της διεθνούς ομάδας που έκανε την ανακάλυψη. “Αυτό είναι εκπληκτικό γιατί οι γαλαξίες ήταν πολύ πιο χαοτικοί στο πρώιμο σύμπαν.”

Η έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Centro de Astrobiologia, της Ισπανίας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature αυτή την εβδομάδα.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του σύμπαντος από τη NASA

Δεν ήταν πολύ πριν που στην NASA πίστευαν πως οι barred σπειροειδείς γαλαξίες ήρθαν καθυστερημένα στο Σύμπαν, με βάση το Cosmic Evolution Survey. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Kartik Sheth του Επιστημονικού Κέντρου Spitzer στο Caltech στην Πασαντίνα, εξέτασε περισσότερους από 2.000 σπειροειδείς γαλαξίες από μια απογραφή του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Στην απογραφή, είχαν βρεθεί πολύ λιγότεροι σπειροειδής γαλαξίες πριν από 7 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν το Σύμπαν ήταν στα μισά της ηλικίας του. Μόνο το 20% των σπειροειδών γαλαξιών ήταν barred.

Τα bars (μια μετάφραση στα ελληνικά θα μπορουσε να είναι “ράβδοι”, σχηματίζονται όταν οι τροχιές αστεριών κοντά στον πυρήνα γίνονται ακανόνιστες και επεκτείνονται.  Καθώς οι τροχιές μεγαλώνουν, ξεκινάνε την δημιουργία της ράβδου. Αυτές μεγαλώνουν όσο η βαρύτητά τους ελκύει όλο και περισσότερα κοντινά αστέρια. Στο τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό από αστέρια παγιδεύονται στην κεντρική “ράβδο” του γαλαξία.

Η ομάδα που ανακάλυψε τον Ceers-2112, υποστηρίζει πως η ανακάλυψή τους θα φέρει αναπροσαρμογή στις θεωρίες για τον σχηματισμό των γαλαξιών. Η ανακάλυψη τους δείχνει πως οι πολύπλοκοι γαλαξίες ξεκίνησαν να υπάρχουν πολύ νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα, κάτι που αλλάζει πολλά στην εικόνα που είχαμε για το Σύμπαν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.