Δύο σημαντικές αποστολές στον Ήλιο έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια: Tο Parker Solar Probe της NASA και το Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Οι δύο αυτές αποστολές μελετούν τον Ήλιο με διαφορετικούς τρόπους και τον Ιούνιο του περασμένου έτους απέδειξαν πως και οι δυο μαζί μπορεί να οδηγήσουν στη λύση του μεγαλύτερου προβλήματος της στεμματικής θέρμανσης.
Πρόκειται για ένα διαρκές μυστήριο. Η ηλιακή ατμόσφαιρα, γνωστή και ως στέμμα, είναι 150 φορές θερμότερη από την επιφάνεια του Ήλιου, φτάνοντας περίπου το 1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι σαφές πώς γίνεται και φθάνει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, τη στιγμή που η υποκείμενη επιφάνεια είναι ψυχρότερη.
Ένα φαινόμενο που έχει προταθεί ως εξήγηση είναι οι στροβιλισμοί, με τα μαγνητικά κύματα στο στέμμα να μεταφέρουν θερμότητα στο λεπτό πλάσμα που αποτελεί την ηλιακή ατμόσφαιρα. Οι παρατηρήσεις αυτών των κυμάτων έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, αλλά υπάρχουν προβλήματα στη λήψη ολοκληρωμένων μετρήσεων για τη δημιουργία μιας πλήρους και ταυτόχρονα αξιόπιστης εικόνας.
Αν πλησιάσουμε αρκετά κοντά στον Ήλιο για να μετρήσουμε τη ροή των σωματιδίων και τα μαγνητικά πεδία, δεν θα μπορούμε να τα καταγράψουμε με κάμερες, καθώς το φως και οι θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή που κυριολεκτικά θα έψηνε τα πάντα. Αν όμως βρίσκεστε πολύ μακριά του, παίρνετε μόνο τις κρίσιμες πληροφορίες από το φως χωρίς αυτές τις σημαντικές και μικρές λεπτομέρειες, αναφέρουν οι επιστήμονες. Η λύση είναι να χρησιμοποιηθούν δύο διαστημόπλοια: ένα που πετάει πολύ κοντά στον Ήλιο (Parker)- και ένα άλλο που μπορεί να κοιτάξει τον Ήλιο με πολλά όργανα (Solar Orbiter).
Η δυνατότητα χρήσης τόσο του Solar Orbiter όσο και του Parker Solar Probe άνοιξε πραγματικά μια εντελώς νέα διάσταση σε αυτή την έρευνα, τονίζει ο Gary Zank, από το Πανεπιστήμιο της Alabama των ΗΠΑ.
Οι μετρήσεις του Parker προέρχονται από απόσταση αρκετών εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, άρα όχι από το σημείο όπου αναμένεται να συμβεί το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης. Παρέχουν όμως μια minimum εικόνα για τη θερμότητα που μεταφέρεται από τον στροβιλισμό, και αυτό φαίνεται να συνάδει με την εικόνα που έχει σχηματιστεί για το πώς θερμαίνεται το στέμμα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.