Τον τελευταίο αιώνα έχουμε εκπέμψει ακούσια την παρουσία μας σε περίπου 75 κοντινά αστρικά συστήματα. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών των άστρων έχει επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες, που μερικοί από αυτούς μπορούν να φιλοξενούν ζωή ικανή να λάβει τις εκπομπές μας όλα αυτά τα χρόνια. Τι ακριβώς όμως εκπομπές διαρρεύουν στο διάστημα; Και θα μπορούσε η εξωγήινη ζωή να ανιχνεύσει αυτές τις δορυφορικές εκπομπές μας και ουσιαστικά να μας ακούνε;

smartphones

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αυτές τις εκπομπές, μια ομάδα ραδιοαστρονομίας κατασκευάζει ένα μοντέλο των γήινων τεχνο-υπογραφών, των τεχνολογικών δηλαδή υποπροϊόντων που εκπέμπουμε στο διάστημα. Σήμερα, δισεκατομμύρια κινητές συσκευές μεταδίδουν gigabytes περιεχομένου σε όλες τις ηπείρους.

Η ομάδα The Search for Extraterrestrial Life (SETI) ενσωματώνει την επιστήμη αναζήτησης ζωής εκτός Γης, συμπεριλαμβανομένων αποδείξεων για εξωγήινη τεχνολογία. Για δεκαετίες ολόκληρες, οι ραδιοαστρονόμοι του SETI έχουν επικεντρωθεί στη σάρωση του σύμπαντος για μια ραδιοέκρηξη η οποία θα είχε την έννοια του τύπου, Ναι, είμαστε εδώ.

Ωστόσο, οι Sullivan, Brown και Wetherill της ομάδας SETI πρότειναν μια εναλλακτική μεθοδολογία στο θεμελιώδες ερευνητικό τους έργο το 1978, υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι θα πρέπει να κρυφακούσουν τους άγνωστους εξωγήινους, οι οποίοι μπορεί και αυτοί να διαρρέουν τις καθημερινές ραδιοτεχνολογίες τους. Για να αποδείξουν την άποψή τους, υπολόγισαν τις πιο ισχυρές ραδιοδιαρροές της Γης εκείνη την εποχή, δηλαδή τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα συστήματα των αντιβαλλιστικών πυραύλων, όπως θα φαίνονται από τρία κοντινά αστρικά συστήματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δίνουμε αρκετές ραδιοεκπομπές στο διάστημα, ώστε να είναι ανιχνεύσιμες από αστρικά συστήματα που βρίσκονται τουλάχιστον 25 έτη φωτός μακριά.

Η δημοσίευσή τους εκείνη την εποχή, πυροδότησε ενστάσεις μεταξύ της κοινότητας SETI. Και ενώ επικύρωνε την συγκεκριμένη επιστήμη πίσω από το SETI, οι ραδιοαστρονόμοι, συχνά με έλλειψη χρηματοδότησης και χρόνου στο τηλεσκόπιο, επέστρεψαν στο εργαστήριο περιμένοντας απλά ένα σήμα να ξεπηδήσει από τον θόρυβο του σύμπαντος και το οποίο θα αποτελούσε την απόδειξη ύπαρξης της ζωής.

Ο Ramiro Saide, ένας ραδιοαστρονόμος από τη Μοζαμβίκη αναφέρει: Η ανίχνευση εξωγήινων σημάτων θα αποτελούσε μια ξεχωριστή ευκαιρία να μάθουμε από μια άλλη κουλτούρα. Κάπως ολοκληρώνεσαι μέσα σου αν μάθεις ότι δεν είσαι τελικά μόνος στο σύμπαν. Έτσι, ο Saide και ο μεταδιδακτορικός επόπτης του, Garrett, μαζί με τη Nalini Heeralall-Issur από το Πανεπιστήμιο του Μαυρίκιου, αποφάσισαν ότι η ραδιοδιαρροή της Γης χρειαζόταν μια επικαιροποίηση από την επιστημονική εργασία του 1978.

Αξιοποιώντας δεδομένα γεωεντοπισμού από το λογισμικό OpenCellid, η ομάδα χαρτογράφησε 30 εκατομμύρια πύργους κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο. Μέτρησαν το εύρος συχνοτήτων και την ισχύ κάθε κεραίας κινητής τηλεφωνίας και συνυπολογίζοντας κάποιους θεωρητικούς εξωγήινους παρατηρητές από τρία κοντινά αστικά συστήματα προέκυψε ένα μοτίβο ραδιοδιαρροής, λόγω της κίνησης που κάνουν οι πύργοι κινητής με την περιστροφή της Γης.

Ένα αστέρι που παρατηρεί τη Γη επισημαίνει ο Saide θα μπορούσε να ανιχνεύει τις διαρροές αυτές από τα κινητά μας τηλέφωνα. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας ερυθρός νάνος (σώματα μικρότερα σε μάζα των αστέρων αλλά μεγαλύτερα των πλανητών) σε απόσταση περίπου 8 ετών φωτός με την ονομασία HD95735 λαμβάνει τις πιο ισχυρές εκπομπές μας, περίπου 4 gigawatts.

Δημιουργήσαμε αυτό το προκαταρκτικό μοντέλο, ώστε να μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό και να το προεκτείνουμε στο μέλλον. Πού θα βρισκόμαστε την επόμενη δεκαετία με τις τεχνολογίες 5G, 6G ή 7G; Τι θα γίνει με τους χιλιάδες δορυφόρους που δεν έχουν ακόμη εκτοξευθεί; Υποψιαζόμαστε ότι γινόμαστε γρήγορα μια καυτή πατάτα που μπορεί να ανιχνευθεί από οποιονδήποτε προηγμένο πολιτισμό με τη σωστή τεχνολογία, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.