Ο προγραμματιστής εφαρμογών και πρώην μηχανικός του Pinterest Κώστα Ελευθερίου έγινε γνωστός μετά την αποκάλυψη πολλών προβλημάτων με το App Store της Apple, συμπεριλαμβανομένων απατών εκατομμυρίων δολαρίων από πρόχειρους προγραμματιστές. Ο Ελευθερίου κατέθεσε αγωγή κατά της Apple πέρυσι, αλλά τώρα ο προγραμματιστής και η εταιρεία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη διευθέτηση της αγωγής.
Η υπόθεση κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια στην κομητεία Σάντα Κλάρα τον Μάρτιο του 2021 και δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσει τον Ιανουάριο του 2022. Όπως αναφέρει το TechCrunch, η Apple και ο Ελευθερίου συμμετείχαν σε δικαστικές κλήσεις με δικαστή και αποφάσισαν να απορρίψουν την αγωγή. Δυστυχώς, οι όροι του διακανονισμού παραμένουν ασαφείς σε αυτό το σημείο, καθώς ούτε ο προγραμματιστής ούτε η Apple έχουν σχολιάσει το θέμα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ελευθερίου ήταν πρόθυμος να αμφισβητήσει την Apple, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο προγραμματιστής θα αποδεχόταν όρους που είναι απολύτως ευνοϊκοί για την εταιρεία. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κώστας Ελευθερίου έχει αποκαλύψει πολλές εφαρμογές απάτης που είναι διαθέσιμες στο App Store της Apple. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι εφαρμογές απέφεραν εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που δεν λειτουργούσαν όπως υποσχέθηκαν.
Ο Ελευθερίου πάντα προσπαθούσε να δείξει ότι παρά τους ισχυρισμούς της Apple πως το App Store είναι ένα ασφαλές μέρος, το ψηφιακό κατάστημα της εταιρείας έχει πολλές παραβιάσεις μέσω των οποίων οι κακόβουλοι προγραμματιστές εκμεταλλεύονται και επωφελούνται από χρήστες iOS με δόλιες εφαρμογές. Ο προγραμματιστής αποκάλυψε επίσης πόσες εφαρμογές έχουν ψεύτικες κριτικές για να φαίνονται νόμιμες.
Εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με το πόσο εύκολο είναι για τους προγραμματιστές να κυκλοφορούν αντίγραφα άλλων εφαρμογών στο App Store. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, ο Ελευθερίου είναι ο προγραμματιστής πίσω από το FlickType, μια δημοφιλή εφαρμογή πληκτρολογίου για τα Apple Watch. Πολλαπλά επί πληρωμή, μη λειτουργικά ripoff του FlickType κυκλοφόρησαν στο App Store και η Apple τα αφαίρεσε μόνο αφού ο Ελευθερίου τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.
Έκτοτε, η Apple έχει ενημερώσει τις οδηγίες του App Store με νέους κανόνες κατά των εφαρμογών απάτης. Η εταιρεία έχει επίσης προσθέσει ένα κουμπί για την αναφορά προβλήματος, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Τον Φεβρουάριο, ο προγραμματιστής Kevin Archer της δημοφιλούς εφαρμογής Authenticator παραπονέθηκε για το πώς το iOS App Store είχε πολλά «copycats» της εφαρμογής του, αλλά η Apple δεν έκανε ποτέ κάτι ιδιαίτερο για αυτό.
Αν και η Apple δεν φαίνεται να ανησυχεί τόσο για τις καταγγελίες προγραμματιστών, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει αρχίσει να συντάσσει αγωγή κατά της Apple που αναμένεται να επικεντρωθεί στις αντιανταγωνιστικές πρακτικές της εταιρείας, ειδικά όταν πρόκειται για το App Store. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά, το το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιμένει την τελική έκβαση της υπόθεσης με την Epic Games πριν προχωρήσει.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.