Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου οι κατασκευαστές πέφτουν σε ατοπήματα όσον αφορά την επικοινωνία συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Οι υψηλοί αριθμοί δημιουργούν εντυπώσεις. Και γενικώς οι διάφοροι ισχυρισμοί όσον αφορά την μπαταρία. Το άρθρο ασχολείται με πέντε τέτοιες περιπτώσεις.
Μια από αυτές τις πρακτικές, είναι η διαφήμιση ταχυτήτων φόρτισης που το smartphone σπάνια θα πιάσει ή και πάλι καθόλου. Μια εταιρεία, ισχυρίζεται ότι η συσκευή μπορεί να φορτίσει στα 65W, αν και το smartphone μπορεί να τα φθάσει μόνο για ένα λεπτό ή δυο, με το androidauthority να να επισημάνει ως παράδειγμα, το Xiaomi Mi 10 Ultra, το πρώτο smartphon με 120W που στις δοκιμές τους δεν ξεπέρασε ποτέ τα 80W.
Μια άλλη σκιώδη πρακτική, είναι ένας κατασκευαστής να ισχυρίζεται ότι το τηλέφωνο φορτίζει στα 30W αλλά αυτός ο ρυθμός να αντλείται από την πρίζα και η συσκευή να φορτίζει σε πιο μικρή ταχύτητα. Δεν θα πρέπει να αμελήσουμε να αναφέρουμε και την περίπτωση του Batterygate της Apple, όπου η εταιρεία έκανε throttle τα παλαιότερα τηλέφωνα όταν οι μπαταρίες άρχιζαν να εμφανίζουν τα σημάδια της ηλικίας τους.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι το γέμισμα στα 100%. Με λίγα λόγια ένας κατασκευαστής εμφανίζει τη συσκευή ότι φόρτισε ως το 100% πολύ πριν γεμίσει πλήρως και στη συνέχεια παρασκηνιακά να συνεχίζει να φορτίζει μέχρι να γεμίσει. Ναι, κάτι τέτοιο αποτελεί βέλτιστη πρακτική για την υγεία, ωστόσο χρησιμοποιείται από κατασκευαστές για να πετύχουν γρήγορους χρόνους φόρτισης από το 0% στο 100%.
Τέλος οι κύκλοι φόρτισης. Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την υγεία της μπαταρίας smartphone είναι πόσους κύκλους φόρτισης μπορεί να αντέξει μια μπαταρία πριν μειωθεί σημαντικά η χωρητικότητά της. Ένας κύκλος φόρτισης συνίσταται στη χρήση του 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας σας και 800 κύκλοι φόρτισης, ισοδυναμεί με λίγο περισσότερο από δύο χρόνια καθημερινής φόρτισης.
Ένα παράδειγμα τηλεφώνου με εντυπωσιακά μικρή φθορά της μπαταρίας όπως αναφέρει το androidauthority είναι το Galaxy Note 8, καθώς η εταιρεία ανέφερε ότι η μπαταρία της συσκευής διατηρεί το 95% της χωρητικότητας μετά από δύο χρόνια χρήσης. Με άλλα λόγια, η μπαταρία 3.300mAh του τηλεφώνου θα είναι περίπου ισοδύναμη με μια μπαταρία 3.135mAh μετά από περίπου δύο χρόνια καθημερινής φόρτισης.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τόσο τη Xiaomi όσο και την Oppo οι οποίες αναφέρουν ότι οι ταχύτητες φόρτισης 200W και 125W θα μειώσουν τη χωρητικότητα μιας μπαταρίας στο 80% μετά από 800 κύκλους. Αυτό σημαίνει ότι ένα τηλέφωνο με μπαταρία 4.000mAh θα ισοδυναμεί με 3.200mAh μετά από μερικά χρόνια. Πρόκειται για απώλεια των 800mAh, η οποία μπορεί εύκολα να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας κατά μισή ημέρα.
Ωστόσο, τα νούμερα της Apple, είναι τα πιο απογοητευτικά. Η σελίδα υποστήριξης για την υγεία της μπαταρίας του iPhone αναφέρει ότι μια κανονική μπαταρία θα διατηρήσει χωρητικότητα έως και 80% μετά από μόλις 500 κύκλους φόρτισης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.