Το θέμα παρακολούθηση και προσωπικά δεδομένα κάνει πάλι την εμφάνισή του κατά της Google αυτή τη φορά, με άλλη μια καταγγελία για παραβίαση των δεδομένων χρηστών.

Όσο και αν η Αμερικάνικη κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει πως η Huawei μας παρακολουθεί όλους, δεν τα καταφέρνει, αφού κάθε τόσο έχουμε αναφορές και καταγγελίες, πως αυτές είναι τελικά οι πρακτικές των ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά δεν είναι ο Snowden, ούτε ο Assange, που μας δίνουν τις πληροφορίες, αλλά ο Αυστριακός ακτιβιστής και ερευνητής, Max Shrems. Ο Shrems κατηγορεί ευθέως την Google, πως παρακολουθεί παράνομα τους χρήστες, μέσω ενός ειδικού tracking ID, το οποίο μάλιστα μοιράζεται και με τρίτους.

Max Shrems

Η καταγγελία κατατέθηκε μέσω του ακτιβιστικού ομίλου Noyb, στην Αυστριακή Υπηρεσία Προσωπικών Δεδομένων. Στην καταγγελία αναφέρεται ξεκάθαρα πως κάθε χρήστης θα πρέπει να ερωτάται για το αν επιτρέπει την παρακολούθηση και να δίνει την έγκρισή του ή όχι.

Μάλιστα, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, το Tracking ID δημιουργείται εν αγνοία του χρήστη, από την Google και παραμένει ενσωματωμένο στο Android. Μάλιστα ο χρήστης, ακόμα και αν το θέλει, δεν μπορεί να αφαιρέσει το Tracking ID από την συσκευή του, αλλά ακόμα και αν το κάνει, τότε θα δημιουργηθεί νέο, ώστε να αντικαταστήσει το παλιό.

Ακόμα και αν αλλάξετε το tracking ID σας, η παρακολούθηση δεν σταματάει, ούτε διαγράφονται τα δεδομένα από τους servers της Google, αλλά η καταγραφή συνεχίζεται κανονικά.

Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως η ποινή στην Ευρώπη για τα προσωπικά δεδομένα αντίστοιχή με το 4% των παγκόσμιων ετήσιων κερδών της εταιρίας που τα παραβιάζει. Μάλιστα, με τον COVID 19 τεχνολογία εντοπισμού που σχεδιάστηκε από Google και Apple, οι ανησυχίες για την ιδιωτικότητα αυξάνονται κατακόρυφα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμερικάνικές εταιρίες πιάνονται στα πράσα. το 2018, ο Shrems είχε πάλι υποβάλει καταγγελία για παρακολούθηση από Google και Facebook, ενώ παλιότερα ο Edward Snowden, πρώην εργαζόμενος στην CIA και δημιουργός συστημάτων παρακολούθησης του κοινού, είχε βγάλει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορούσε να παρακολουθήσει όποιον ήθελε. Το αποτέλεσμα, ο Snowden έχει ζητήσει και έχει λάβει άσυλο από την Ρωσία και οι ΗΠΑ προσπαθούν εδώ και χρόνια να κάνουν ότι έκαναν με τον Julianne Assange, ώστε να εκδοθεί και να συλληφθεί.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναπτυχθούν νέα λειτουργικά ώστε να απομακρυνθούμε από τις Αμερικάνικές εταιρίες όσο μπορούμε περισσότερο; Προσωπικά με ενοχλεί να βλέπω στο Google My Activity που πηγαίνω κάθε μέρα, καταγεγραμμένο, γιατί απλά αυτές είναι πληροφορίες που η Google και η κάθε Google δεν χρειάζεται να γνωρίζει. Και δεν είναι μόνο η Google, το ίδιο κάνει και η Apple, το ίδιο κάνει και το Facebook.Και αν νομίζεται πως περιορίζεται μόνο στο που πάτε, τότε στο my activity της google θα βρείτε όλες τις σελίδες που επισκεφθήκατε, όλα όσα διαβάζετε, καθώς και “τυχαίες” ηχογραφήσεις της φωνής σας για να “εκπαιδευτεί” η αναγνώριση φωνής.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.