Η Google δημιούργησε έναν νέο αλγόριθμο κρυπτογράφησης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για κινητά τηλέφωνα και έξυπνες συσκευές IoT που δεν διαθέτουν το εξειδικευμένο υλικό για να χρησιμοποιούν τις τρέχουσες μεθόδους κρυπτογράφησης για την αποτελεσματική κρυπτογράφηση των αποθηκευμένων τοπικά δεδομένων.
Η κρυπτογράφηση έχει ήδη γίνει αναπόσπαστο μέρος των καθημερινών μας ψηφιακών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η κρυπτογράφηση είναι δαπανηρή, καθώς προκαλεί προβλήματα επιδόσεων, ειδικά για συσκευές χαμηλού επιπέδου που δεν διαθέτουν τους πόρους για την ταχύτερη διεργασία κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης.
Δεδομένου ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων έχουν γίνει πρόσφατα πολύ σημαντικές, η χρήση κρυπτογράφησης δεν είναι πλέον μια πολυτέλεια.
Επί του παρόντος, το λειτουργικό σύστημα Android υποστηρίζει κρυπτογράφηση πλήρους δίσκου και AES-256-XTS και η Google έχει ήδη καταστήσει υποχρεωτική για τους κατασκευαστές συσκευών να συμπεριλαμβάνουν κρυπτογράφηση AES στις περισσότερες συσκευές που τρέχουν Android 6.0 ή μεταγενέστερο.
Ωστόσο, δυστυχώς, πολλές συσκευές χαμηλής απόδοσης και άλλες συνδεδεμένες συσκευές που διατίθενται σήμερα στην αγορά εξαιρούνται από τη χρήση κρυπτογράφησης λόγω κακής απόδοσης AES (50 MiB / s και κάτω).
Ο Adiantum βασίζεται στην ροή του γνωστού ChaCha και επιτρέπει την διατήρηση του μήκους λέξης. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο κρυπτογράφος ροής ChaCha είναι εξαιρετικά ασφαλής και πολύ ταχύτερος από τον Advanced Encryption Standard (AES), όταν η επιτάχυνση υλικού δεν είναι διαθέσιμη, καθώς βασίζεται αποκλειστικά σε λειτουργίες που όλες οι CPU υποστηρίζουν εγγενώς – προσθήκες, περιστροφές και XORs.
Σύμφωνα με την Google, το Adiantum σχεδιάστηκε πρωτίστως για να γίνει η επόμενη ευρέως αποδεκτή εναλλακτική λύση που προσφέρει μέγιστη ασφάλεια μαζί με επαρκή απόδοση σε low level επεξεργαστές ARM.
Με το Adiantum, η Google ελπίζει να κάνει την επόμενη γενιά τηλεφώνων και έξυπνων συσκευών πιο ασφαλή από τους προκατόχους τους, επιτρέποντας σε όλα – από smartwatches μέχρι ιατρικές συσκευές συνδεδεμένες στο Internet – να κρυπτογραφούν τα ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την απόδοση.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.