Ο Steve Jobs είναι ένας από τους δημιουργούς της Apple και ένα εκπληκτικό μυαλό που κυριολεκτικά θα μπορούσε να πουλήσει πάγο σε Εσκιμώους. Παρά την έντονη και περίεργη ζωή του, είχε κάποιες αρχές που ακολουθούσε πιστά και τον έκαναν αυτό που ήταν.

Ο Steve Jobs εκτός από ιδρυτής της Apple και πετυχημένος επιχειρηματίας, ήταν και φιλόσοφος σε πολλές στιγμές της ζωής του. Όσα είπε σαν συμβουλές ήταν πολύ σωστά και θα σας βοηθήσουν να κάνουμε το κάτι παραπάνω στη ζωή μας.

Πάμε να τα δούμε:

1. «Η καινοτομία ξεχωρίζει τον ηγέτη από τον ακόλουθο».

Οι ιδέες χωρίς δράση δεν είναι ιδέες. Είναι μεταμέλιες.

Κάθε μέρα, οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν τον δισταγμό και την αβεβαιότητα να τους εμποδίζουν να ενεργήσουν βάσει μιας ιδέας. (Ο φόβος για το άγνωστο και ο φόβος της αποτυχίας είναι συχνά αυτά που με σταματούν, και μπορεί να είναι αυτά που σταματούν και εσάς.)

Σκεφτείτε μερικές από τις ιδέες που είχατε, είτε για μια νέα επιχείρηση, μια νέα καριέρα ή ακόμα και μια δουλειά μερικής απασχόλησης.

Εκ των υστέρων, πόσες από τις ιδέες σας θα μπορούσαν να έχουν βγει καλές, ειδικά αν είχατε δώσει τον απόλυτο καλύτερο εαυτό σας; Θα είχε βγει καλό ένα αξιοπρεπές ποσοστό;

Η εικασία μου είναι, μάλλον ναι — γι’ αυτό αρχίστε να εμπιστεύεστε λίγο περισσότερο την ανάλυσή σας, την κρίση σας, ακόμη και το ένστικτό σας.

Σίγουρα δεν θα είστε σωστοί συνέχεια, αλλά αν δεν κάνετε τίποτα και αφήσετε τις ιδέες σας να γίνουν μεταμέλιες… πάντα θα το κάνετε λάθος.

2. «Είμαι πεπεισμένος ότι περίπου το μισό από αυτά που διαχωρίζουν τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τους μη επιτυχημένους είναι η καθαρή επιμονή».

Όλοι λένε ότι κάνουν το παραπάνω μίλι. Σχεδόν κανείς δεν το κάνει πραγματικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί σκέφτονται, “Περίμενε… κανένας άλλος δεν είναι εδώ… γιατί το κάνω αυτό;” Και φεύγουν, για να μην επιστρέψουν ποτέ.

Γι’ αυτό το επιπλέον μίλι είναι ένα τόσο μοναχικό μέρος.

Γι’ αυτό και το επιπλέον μίλι είναι ένα μέρος γεμάτο ευκαιρίες.

Να είσαι νωρίς. Μείνε μέχρι αργά. Κάντε το επιπλέον τηλεφώνημα. Στείλτε το επιπλέον email. Κάντε την επιπλέον έρευνα. Βοηθήστε έναν πελάτη να ξεφορτώσει ή να αποσυσκευάσει μια αποστολή.

Μην περιμένετε να σας ζητήσουν — προσφορά . Μην πείτε απλώς στους υπαλλήλους τι να κάνουν – δείξτε τους τι να κάνουν και δουλέψτε μαζί τους.

Κάθε φορά που κάνετε κάτι, σκεφτείτε ένα επιπλέον πράγμα που μπορείτε να κάνετε…ειδικά αν άλλοι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό το επιπλέον πράγμα.

Σίγουρα, είναι δύσκολο. Αλλά αυτό είναι που θα σε κάνει διαφορετικό.

Και με τον καιρό, αυτό είναι που θα σας κάνει επιτυχημένους.

3. «Το μοντέλο μου για τις επιχειρήσεις είναι οι Beatles. Ήταν τέσσερις τύποι που κρατούσαν υπό έλεγχο ο ένας τις αρνητικές τάσεις του άλλου. Ισορροπούσαν μεταξύ τους και το σύνολο ήταν μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών. Έτσι βλέπω τις επιχειρήσεις: Τα σπουδαία πράγματα στις επιχειρήσεις δεν γίνονται ποτέ από ένα άτομο, γίνονται από μια ομάδα ανθρώπων».

Μερικοί από τους υπαλλήλους σου σε τρελαίνουν. Μερικοί από τους πελάτες σας είναι αντιπαθητικοί. Μερικοί από τους φίλους σου είναι εγωιστές, τρελάρες.

Σταμάτα να γκρινιάζεις. Εσείς τους διαλέξατε.

Αν οι άνθρωποι γύρω σας σας κάνουν δυστυχισμένους, δεν φταίνε αυτοί. Εσύ φταις. Βρίσκονται στην επαγγελματική ή προσωπική σας ζωή επειδή τους τραβήξατε κοντά σας — και τους αφήνετε να παραμείνουν.

Σκεφτείτε τον τύπο των ανθρώπων με τους οποίους θέλετε να συνεργαστείτε. Σκεφτείτε τους τύπους πελατών που θα απολαύσετε να εξυπηρετείτε. Σκεφτείτε τους φίλους που θέλετε να έχετε.

Στη συνέχεια, αλλάξτε αυτό που κάνετε για να αρχίσετε να προσελκύετε αυτούς τους ανθρώπους. Οι εργατικοί άνθρωποι θέλουν να συνεργάζονται με εργατικούς ανθρώπους. Στους ευγενικούς ανθρώπους αρέσει να συναναστρέφονται με ευγενικούς ανθρώπους.

Οι εξαιρετικοί υπάλληλοι θέλουν να εργαστούν για εξαιρετικά αφεντικά.

Γίνετε ο καλύτερος που μπορείτε και εργαστείτε για να περιβάλλεστε με ανθρώπους που είναι ακόμα καλύτεροι.

4. «Τα αγαπημένα μου πράγματα στη ζωή δεν κοστίζουν χρήματα. Είναι πραγματικά ξεκάθαρο ότι ο πιο πολύτιμος πόρος που έχουμε όλοι είναι ο χρόνος».

Οι προθεσμίες και τα χρονικά πλαίσια καθορίζουν παραμέτρους, αλλά συνήθως όχι με καλό τρόπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δόθηκαν δύο εβδομάδες για να ολοκληρώσουν μια εργασία θα προσαρμόσουν ενστικτωδώς την προσπάθειά τους έτσι ώστε να χρειάζονται δύο εβδομάδες — ακόμα κι αν δεν θα έπρεπε.

Ξεχάστε λοιπόν τις προθεσμίες, τουλάχιστον ως τρόπο διαχείρισης της δραστηριότητάς σας. Οι εργασίες θα πρέπει να διαρκέσουν μόνο όσο χρειάζεται. Κάντε τα πάντα όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορείτε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τον «ελεύθερο» χρόνο σας για να κάνετε άλλα πράγματα το ίδιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Οι μέσοι άνθρωποι αφήνουν το χρόνο να τους επιβάλει τη θέλησή του. Οι εξαιρετικοί άνθρωποι επιβάλλουν τη θέλησή τους στον χρόνο τους.

5. «Μερικές φορές όταν καινοτομείς, κάνεις λάθη. Είναι καλύτερο να τα παραδεχτείτε γρήγορα και να συνεχίσετε με τη βελτίωση των άλλων καινοτομιών σας».

Ρωτήστε τους περισσότερους ανθρώπους γιατί ήταν επιτυχημένοι. Οι απαντήσεις τους θα γεμίσουν με προσωπικές αντωνυμίες όπως «εγώ» και «εγώ». Μόνο περιστασιακά θα ακούσετε «εμείς».

Στη συνέχεια, ρωτήστε τους γιατί απέτυχαν. Οι περισσότεροι θα επιστρέψουν στην παιδική ηλικία και θα αποστασιοποιηθούν ενστικτωδώς, όπως ένα παιδί που λέει: «Το παιχνίδι μου έσπασε…» αντί για «έσπασα το παιχνίδι μου». Θα πουν ότι η οικονομία έπεσε. Θα πουν ότι η αγορά δεν ήταν έτοιμη. Θα πουν ότι οι προμηθευτές τους δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν.

Θα πουν ότι ήταν κάποιος ή κάτι άλλο.

Και με το να αποστασιοποιούνται, δεν μαθαίνουν από τις αποτυχίες τους.

Περιστασιακά, κάτι εντελώς έξω από τον έλεγχό μας θα μας κάνει να αποτύχουμε. Τις περισσότερες φορές, όμως, είμαστε εμείς. Και αυτό είναι εντάξει. Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος έχει αποτύχει, πολλές φορές. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αποτύχει πολύ πιο συχνά από εμάς. Γι’ αυτό και έχουν επιτυχία τώρα.

Αγκαλιάστε κάθε αποτυχία. Κατακτήστε την, μάθετε από αυτό και αναλάβετε την πλήρη ευθύνη για να βεβαιωθείτε ότι την επόμενη φορά, τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά.

6. «Δεν επέστρεψα στην Apple για να κάνω περιουσία. Ήμουν πολύ τυχερός στη ζωή μου και έχω ήδη μία. Όταν ήμουν 25 ετών, η καθαρή μου περιουσία ήταν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια. Τότε αποφάσισα ότι δεν θα το αφήσω να καταστρέψει τη ζωή μου. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα ξοδέψεις όλα και δεν βλέπω τον πλούτο ως κάτι που επικυρώνει την ευφυΐα μου».

Τα χρήματα είναι σημαντικά. Τα χρήματα κάνουν πολλά πράγματα. (Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να δημιουργήσετε επιλογές.)

Αλλά μετά από ένα ορισμένο σημείο, τα χρήματα δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Μετά από περίπου 75.000 $ το χρόνο , τα χρήματα δεν αγοράζουν περισσότερη (ή λιγότερη) ευτυχία. «Πέρα από 75.000 δολάρια… το υψηλότερο εισόδημα δεν είναι ούτε ο δρόμος για την εμπειρία της ευτυχίας ούτε ο δρόμος για την ανακούφιση από τη δυστυχία ή το άγχος», λέει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Και αν δεν το αγοράσετε, ορίστε μια άλλη άποψη : «Η υλιστική ορμή και η ικανοποίηση από τη ζωή σχετίζονται αρνητικά». (Ή μιλώντας χωρίς έρευνα, “Το να κυνηγάς τα υπάρχοντα τείνει να σε κάνει λιγότερο ευτυχισμένο.”)

Σκεφτείτε το ως το σύνδρομο του μεγαλύτερου σπιτιού. Θέλετε ένα μεγαλύτερο σπίτι. Χρειάζεστε ένα μεγαλύτερο σπίτι. (Όχι στην πραγματικότητα, αλλά σίγουρα αισθάνεται όπως το νιώθετε.) Οπότε το αγοράζετε. Η ζωή είναι ωραία…μέχρι μερικούς μήνες αργότερα, όταν το μεγαλύτερο σπίτι σας είναι πλέον μόνο το σπίτι σας.

Το καινούριο γίνεται πάντα η νέα κανονικότητα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα «πράγματα» παρέχουν μόνο στιγμιαίες εκρήξεις ευτυχίας. Για να είστε πιο ευτυχισμένοι, μην κυνηγάτε τόσα πολλά πράγματα. Κυνηγήστε τις εμπειρίες.

Κάποια μέρα δεν θα θυμηθείς τι είχες…αλλά δεν θα ξεχάσεις ποτέ τι έκανες.

7. «Η δουλειά σου θα γεμίσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου και ο μόνος τρόπος για να είσαι αληθινά ικανοποιημένος είναι να κάνεις αυτό που πιστεύεις ότι είναι σπουδαία δουλειά. Και ο μόνος τρόπος για να κάνεις σπουδαία δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Αν δεν το έχετε βρει ακόμα, συνεχίστε να ψάχνετε. Μην συμβιβάζεσαι. Όπως συμβαίνει με τα θέματα της καρδιάς, θα το μάθετε όταν το βρείτε.”

Δεν ξέρεις τι σε παθιάζει; Κανένα πρόβλημα. Διάλεξε κάτι ενδιαφέρον. Επιλέξτε κάτι οικονομικά βιώσιμο – κάτι που οι άνθρωποι θα σας πληρώσουν για να κάνετε ή να το προσφέρετε.

Gmail: Τι πρέπει να κάνεις για να μην διαγραφεί ο λογαριασμός σου!

Μετά δούλεψε σκληρά. Βελτιώστε τις δεξιότητές σας, είτε στη διαχείριση, την πώληση, τη δημιουργία, την εφαρμογή… όποια εξειδίκευση απαιτεί η επιχείρησή σας. Η ικανοποίηση και η εκπλήρωση μικρών νικών θα σας δώσει το κίνητρο να συνεχίσετε να εργάζεστε σκληρά. Μικρές νίκες θα σας παρακινήσουν να αναπτύξετε περαιτέρω τις δεξιότητές σας.

Η ικανοποίηση από την επίτευξη ενός επιπέδου επιτυχίας θα σας ωθήσει να αποκτήσετε τις δεξιότητες για να φτάσετε στο επόμενο επίπεδο, και στο επόμενο και στο επόμενο.

Και μια μέρα, θα ξυπνήσετε νιώθοντας απίστευτα ικανοποιημένοι — επειδή κάνετε εξαιρετική δουλειά, δουλειά που έχετε αγαπήσει.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.