Υπάρχουν μεγάλες παρεξηγήσεις και μύθοι γύρω από τα τελευταία λόγια μεγάλων προσωπικοτήτων. Για τον Steve Jobs ξέρουμε, μέσω της αδερφής του Mona Simson, πως οι τελευταίες του κουβέντες ήταν «ΟH WOW, OH WOW, OH WOW». Αυτό έγραψε η ίδια με κεφαλαία γράμματα, στον συγκινητικό επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία του Steve Jobs και που δημοσίευσαν οι New York Times.

Όμως, για τις περισσότερες μεγάλες προσωπικότητες, δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για τα τελευταία τους λόγια. Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε σίγουρα αν ο Ιούλιος Καίσαρας είπε το ” Και συ τέκνον Βρούτε” πριν πέσει νεκρός. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν απλά έβγαλε μια κραυγή και ξεψύχησε.

Ο Steve Jobs έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, από επιπλοκές του καρκίνου, τον Οκτώβριο του 2011. Από τότε έχει υπάρξει θύμα μεταθανάτιας παραπληροφόρησης. Όλα ξεκίνησαν πριν από 5 χρόνια, με ένα κείμενο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα και υποτίθεται είναι οι τελευταίες φράσεις που έγραψε ο Steve Jobs πριν πεθάνει. Βέβαια, αυτό το κείμενο θυμίζει περισσότερο δευτεροκλασάτο life couch και λιγότερο τον Steve Jobs.

Η πηγή της ψευδούς δημοσίευσης, φαίνεται πως είναι ένας χρήστης του Facebook με το όνομα Sergio Cardenas. Η δημοσίευση αναπαράχθηκε από χιλιάδες χρήστες του Facebook και ήταν πηγή για ατελείωτα memes.

Το κείμενο είναι μεγάλο και μπορείτε να το δείτε παραπάνω, όμως η βασική έννοιά του είναι πως τα υλικά αγαθά και το χρήμα δεν έχουν καμία αξία. Και όλη αυτή η επιτυχία δεν τον έκανε ευτυχισμένο και δεν χάρηκε τη ζωή.

Το κείμενο έχει διαψευσθεί σαν προϊόν μυθοπλασίας, τόσο από άτομα κοντά στο Jobs, όσο και από το γεγονός πως στο τέλος της ζωής του δε μπορούσε να μιλήσει εύκολα, ενώ πρόφερε μόνο λίγες μονοσύλλαβές λέξεις. Το ίδιο αναφέρει και η αδερφή του Mona Simpson, στην επικήδειο του.

Τι πραγματικά έγραψε ο Steve Jobs;

Στο Steve Jobs Archives, είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα με ντοκουμέντα από τη ζωή του μεγάλου άνδρα της Apple. Εκεί δημοσιεύθηκε το τελευταίο email που έστειλε ο Steve Jobs, ένα μήνα πριν πεθάνει και ενώ ήταν βαριά άρρωστος.

Το email έχει παραλήπτη τον εαυτό του, κάτι που συνήθιζε να κάνει για να καταγράφει τις σκέψεις του. Δεν ξέρουμε αν ήταν η τελευταίες του σκέψεις, όμως ήταν η τελευταία προσωπική του σημείωση που υπάρχει καταγεγραμμένη.

steve jobs last email

Το email έχει ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2010 και κοινοποιείται και στην σύζυγό του Laurene Powell. Σε αυτό διαβάζουμε:

«Καλλιεργώ λιγοστή από την τροφή που τρώω, και από αυτή τη λίγη που καλλιεργώ δεν αναπαρήγαγα ο ίδιος τους σπόρους, ούτε τους τελειοποίησα.

Δεν φτιάχνω τα δικά μου ρούχα.

Μιλάω μια γλώσσα που δεν εφηύρα, ούτε εκλέπτυνα ο ίδιος.

Δεν ανακάλυψα εγώ τα μαθηματικά που χρησιμοποιώ.

Προστατεύομαι από ελευθερίες και νόμους που δεν συνέλαβα εγώ, ούτε νομοθέτησα, ούτε εφαρμόζω ή επιδικάζω.

Συγκινούμαι από μουσική που δεν δημιούργησα ο ίδιος.

Όταν χρειάστηκα ιατρική φροντίδα, ήμουν ανήμπορος να φροντίσω τον εαυτό μου να επιβιώσει.

Δεν εφηύρα τους ημιαγωγούς, τους μικροεπεξεργαστές, τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό (σ.σ. object oriented programming – μία θεμελιώδης τεχνική της πληροφορικής), ούτε τα περισσότερα από τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιώ.

Αγαπώ και θαυμάζω το ανθρώπινο είδος, στο οποίο ανήκω, ζωντανούς και τεθνεώτες, και εξαρτώμαι απόλυτα από αυτούς, για τη ζωή και την ευζωία μου».

Τι ήθελε να πει ο Steve Jobs

Σε αυτή την ψηφιακή επιστολή προς τον εαυτό του, ο Jobs πιθανότατα κάνει μια παραδοχή της ευαλωτότητάς του. Όλοι είμαστε κρίκοι της ανθρώπινης αλυσίδας. Οι πράξεις μας και τα επιτεύγματά μας, βασίζεται στις κατακρίσεις όσων ήρθαν πριν από εμάς, που μας έδωσαν την βάση για την ζωή και την φροντίδα του εαυτού μας. Για αυτό, η ζωή μας εξαρτάται από άλλους ανθρώπους.

Αυτά τα τελευταία λόγια του Steve Jobs, ταιριάζουν απόλυτα με τον τρόπο ζωή του σαν βουδιστή, αντισυμβατικό και επαναστάτη

Οι επικριτές λένε πως η ταπεινότητα του email ενισχύει έναν συγκαλυμμένο ναρκισσισμό και είναι παραλήρημα μεγαλείου. Θεωρούν πως λέει πως ενώ δεν είναι Θεός, πως δεν εφηύρε τον τροχό και την φωτιά, κατάφερε να εφεύρει τις πιο εξελιγμένες συσκευές και να χρίσει μια αυτοκρατορία.

Πράγματι, θα μπορούσαμε να ζούμε 1000 χρόνια, η λύση είναι τα νανορομπότ

Βέβαια, το να είσαι επικριτής ενός ανθρώπου που γνωρίζει πως το τέλος πλησιάζει, είναι το λιγότερο κακοπροαίρετο και δείχνει τεράστια ζήλια.

Βέβαια, το να είσαι επικριτής ενός ανθρώπου που γνωρίζει πως το τέλος πλησιάζει, είναι το λιγότερο κακοπροαίρετο και δείχνει τεράστια ζήλια. Όταν έρχεται η ώρα να κάνουμε τον προσωπικό μας απολογισμό, το μόνο σίγουρο είναι πως είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Παραλείψατε την τελευταία -του- πρόταση:
    “Sent from my iPad”, μπορεί να μην εφηύρε ή δημιούργησε όλα τα προηγούμενα όμως σίγουρα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξης κ την εξέλιξη της τεχνολογίας.
    Όλοι μας επηρεάζουμε την ιστορία, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, αλλά όλοι μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.