Πέρυσι, δύο αδέλφια καταδικάστηκαν σε 41 μήνες φυλάκιση, ενώ οι σύζυγοί τους τέθηκαν υπό τριετή αναστολή. Τώρα, ο τρίτος αδελφός είχε επίσης κάποιες επιπτώσεις. Γιατί; Λοιπόν, όλοι τους ήταν μπλεγμένοι σε ένα σχέδιο που περιελάμβανε 10.000 ψεύτικα iPhone και iPad που ανταλλάχθηκαν με αληθινά σε καταστήματα της Apple σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Καλώς ήρθατε στον άγριο κόσμο της οικογένειας Liao!
Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ, ο Zhiwei “Allen” Liao καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 51 μηνών για τη συμμετοχή του στην καθοδήγηση ενός διεθνούς κυκλώματος διακίνησης πλαστών προϊόντων Apple. Μαζί με την ποινή φυλάκισης, του είπαν να αποχαιρετήσει δύο σπίτια, 120.370 δολάρια σε μετρητά και πάνω από 200 συσκευές Apple που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Η εισαγγελέας των ΗΠΑ Tara McGrath ανέφερε σε δήλωσή της: “Επρόκειτο για μια μαζική, εξελιγμένη απάτη που έπληξε όχι μόνο την Apple, Inc., αλλά και χιλιάδες ιδιοκτήτες προϊόντων Apple σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και η πώληση παραποιημένων προϊόντων αποτελούν αυξανόμενα παγκόσμια προβλήματα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.”
Πώς ακριβώς λειτουργούσε το σύστημα, μπορεί να αναρωτιέστε; Τα έγγραφα του δικαστηρίου ρίχνουν φως στο πώς ο Zhiwei Liao και τα αδέλφια του, Zhimin Liao και Zhiting Liao, σκαρφίστηκαν μια απάτη που περιελάμβανε πάνω από 10.000 πλαστά iPhone και iPad.
Ακούστε πώς δούλεψε: εισήγαγαν από την Κίνα πλαστά iPhone και iPad που έμοιαζαν αληθινά, με αριθμούς ταυτότητας (IMEI και σειριακούς αριθμούς) που ταίριαζαν με εκείνους των πραγματικών συσκευών που πωλούνταν στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Στη συνέχεια, έστελναν τους συν-συνωμότες τους σε περιοδεία στα καταστήματα Apple και στις δύο χώρες, ανταλλάσσοντας τις απομιμήσεις με γνήσια προϊόντα. Η Apple κατέληξε να υποστεί ζημιά ύψους 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων από την απάτη. Μετά, ο Zhiwei Liao έστειλε τα νόμιμα αποκτηθέντα προϊόντα Apple στην Κίνα, όπου απέφεραν πολλά λεφτά με την πώληση τους.
Αν και δεν είναι σαφές πώς απέκτησαν αυτούς τους πραγματικούς σειριακούς αριθμούς, η κατοχή τους στις συσκευές απομίμησης επέτρεψε στα αδέρφια και την ομάδα τους να επιστρέψουν τις απομιμήσεις στην Apple. Και, τις περισσότερες φορές, η Apple τις αντικαθιστούσε με γνήσιες χωρίς να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει. Προφανώς, οι συσκευές περνούσαν μια πρώτη εξέταση, τουλάχιστον από μη τεχνικό προσωπικό πωλήσεων, αλλά και πάλι.
Αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό όπου κάποιοι έχουν προσπαθήσει – και καταφέρει – να κάνουν ένα τέτοιο κόλπο με την Apple. Πρόσφατα, δύο άτομα κρίθηκαν ένοχα σε μια απάτη με iPhone αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε πάνω από 5.000 συσκευές.
Κάπου καταντάει γελοίο, ξανά κορόιδο πιάστηκε η Apple από απατεώνες με fake iPhone
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.