Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Λωζάνης και του Πανεπιστημίου της Γενεύης αποκάλυψε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και του ρυθμού φθοράς της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο. Αναλύοντας δεδομένα από 751 άτομα ηλικίας 50 έως 91 ετών, η μελέτη ρίχνει φως στον τρόπο με τον οποίο το εισόδημα του νοικοκυριού επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

Τα δημοσιευμένα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι τα άτομα από νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα παρουσιάζουν ταχύτερη γήρανση της λευκής ουσίας, όπως παρατηρείται μέσω μαγνητικών τομογραφιών που ανιχνεύουν δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Αντίστοιχα, οι γνωστικές αξιολογήσεις αποκαλύπτουν μειωμένες επιδόσεις μεταξύ των ατόμων με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε σύγκριση με τους πιο εύπορους ομολόγους τους.

Στόχος της μελέτης ήταν να διαφωτίσει τις περίπλοκες οδούς που συνδέουν τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες – όπως το εισόδημα του νοικοκυριού, η επαγγελματική θέση και οι δια βίου κοινωνικοοικονομικές πορείες – με τη μικροδομή του εγκεφάλου και τις γνωστικές ικανότητες στη μέση και όψιμη ενήλικη ζωή.

Η λευκή ουσία, απαραίτητη για τη διαπεριφερειακή επικοινωνία στον εγκέφαλο, υφίσταται ταχύτερη φθορά σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα, όπως η φτώχεια. Οι διαρθρωτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πυκνότητας των νευριτών και της μυελίνωσης, αναγνωρίστηκαν ως βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο, επηρεάζοντας τις γνωστικές επιδόσεις.

Επιπλέον, η έρευνα αναδεικνύει την προστατευτική επίδραση του υψηλότερου οικογενειακού εισοδήματος έναντι της γνωστικής παρακμής, υποδηλώνοντας πρόσθετους παράγοντες που επηρεάζουν τη γνωστική ανθεκτικότητα πέραν της τρέχουσας κατανόησης.

Παρόλο που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, δικαιολογείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση ευρύτερων κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στις μεταβολές της λευκής ουσίας. Με την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην υγεία του εγκεφάλου, μπορούν να αναπτυχθούν στοχευμένες παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότιμης πρόσβασης σε πόρους για την υγεία του εγκεφάλου και τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων της φτώχειας στη γνωστική γήρανση.

Έλληνες ερευνητές αποκάλυψαν ένα πρωτόγνωρο σήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.