Ο πλανήτης της κολάσεως που ανακάλυψαν οι αστρονόμοι εκπέμπει περίεργα σήματα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Την απάντηση σε αυτά τα μυστήρια σήματα, φαίνεται να μπορεί να δώσει το James Web Telescope.
Τα ηφαίστεια σε αυτόν τον κολασμένο κόσμο ανοίγουν περιοδικά και εκτοξεύουν καυτό αέριο που σχηματίζει ατμόσφαιρα, μόνο και μόνο για να την διώξει λίγο αργότερα. Ο λόγος για τον 55 Cancri e, ένας βραχώδης κόσμος περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερης μάζας από τον πλανήτη μας που ανακαλύφθηκε το 2004 σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από τη Γη.
Ο πλανήτης βρίσκεται τόσο κοντά στο αστέρι του, κάτι που του επιτρέπει να πραγματοποιεί μια πλήρη τροχιά σε μόλις 17 ώρες. Αυτό δημιουργεί κάποιες μάλλον ακραίες συνθήκες που δεν μπορούν να εξηγηθούν. Ίσως η πιο αινιγματική πτυχή του πλανήτη είναι η φύση του σήματος, για το φως που είναι ορατό από τη Γη όταν ο 55 Cancri e διασχίζει το άστρο του, κάνοντας μια μικροσκοπική έκλειψη, και το φως που είναι ορατό όταν ο πλανήτης περνά πίσω από το άστρο του.
Μερικές φορές, όταν ο 55 Cancri e περνάει πίσω από το άστρο του, δεν προέρχεται ορατό φως, ενώ άλλες φορές εκπέμπει. Στο υπέρυθρο φως, υπάρχει πάντα ένα σήμα, αν και αυτό ποικίλλει σε ένταση. Παρατηρήσεις αυτού του υπέρυθρου φωτός με το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer έδειξαν ότι η ημερήσια πλευρά του πλανήτη είχε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 2.427 βαθμούς Κελσίου, ενώ η νυχτερινή πλευρά είχε θερμοκρασίες 1.127 βαθμών Κελσίου.
Στην επιστημονική τους δημοσίευση, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η εγγύτητα του πλανήτη με το άστρο του τον κάνει να εκτονώνεται, δηλαδή να ανοίγουν ηφαίστεια εκτοξεύοντας καυτά στοιχεία πλούσια σε άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αλλά ο πλανήτης δεν μπορεί να κρατήσει αυτή την ατμόσφαιρα για πολύ λόγω της ακραίας θερμότητας. Το αέριο τελικά απομακρύνεται, αφήνοντάς τον πάλι γυμνό μέχρι να αρχίσει ξανά η εκτόνωση.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους πλανήτες, η ατμόσφαιρα του 55 Cancri e είναι ασταθής. Η διαδικασία της εκτόνωσης προσπαθεί να συσσωρεύσει την ατμόσφαιρα, ενώ η ακραία ακτινοβολία και ο ηλιακός άνεμος από το άστρο την απομακρύνουν. Όμως αυτές οι δύο διαδικασίες δεν βρίσκονται σε ισορροπία, με αποτέλεσμα ο πλανήτης να έχει άλλοτε ατμόσφαιρα και άλλοτε όχι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ανισορροπία στην πλανητική ατμόσφαιρα μπορεί να εξηγήσει τα παράξενα σήματα.
Όταν ο πλανήτης δεν έχει ατμόσφαιρα, δεν προέρχεται ορατό φως από την ατμόσφαιρα του αλλά η θερμή επιφάνεια εξακολουθεί να εκπέμπει υπέρυθρο φως. Όταν η ατμόσφαιρα επανέλθει, τόσο το ορατό φως όσο και όλη η ακτινοβολία που προέρχεται από την επιφάνεια εμφανίζονται. Μετρώντας την πίεση και τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας του πλανήτη, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να προσδιορίσουν αν υπάρχει πάντα ατμόσφαιρα χάρη στο James Webb Telescope.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.