Τα smartphones όλο και πιο συχνά γεμίζουν με εφαρμογές που συχνά όχι μόνο καταλαμβάνουν σημαντικό αποθηκευτικό χώρο, αλλά επηρεάζουν και τις επιδόσεις του handset σου και τη διάρκεια μπαταρίας. Παρακάτω ακολουθούν πέντε κατηγορίες εφαρμογών που θα πρέπει να αφαιρέσεις οπωσδήποτε από το Android smartphone σου. Ας αφήσουμε όμως τις εισαγωγές και ας περάσουμε στο κυρίως θέμα του άρθρου μας.

  1. Εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι εξοικονομούν RAM

Οι εφαρμογές που τρέχουν στο background καταναλώνουν RAM και χρησιμοποιούν ενέργεια της μπαταρίας ακόμη και αν βρίσκονται σε κατάσταση standby. H ιδέα πίσω από τις εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβούν στην εξοικονόμηση μνήμης RAM, είναι ότι κλείνουν τα background apps συστηματικά. Δυστυχώς αυτό, διογκώνει το πρόβλημα και δεν το λύνει. Οι εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο πρέπει να κάνουν restart αφού εσύ τις κλείσεις. Μπαταρία και μνήμη καταναλώνονται για να γίνει το restart και επομένως τα memory saving apps δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα στη συσκευή σου. Επιπλέον το Android διαχειρίζεται τη RAM από μόνο του αυτόματα και την προσαρμόζει κατάλληλα για την βέλτιστη εμπειρία σου.

2. Cleaning apps

Πρόκειται για τις εφαρμογές που υπόσχονται να πραγματοποιήσουν εκκαθάριση της συσκευής σου για να αυξηθούν οι επιδόσεις. Αν και είναι αλήθεια, ότι οι εφαρμογές που έχεις διαγράψει αφήνουν πίσω τους κάποια cached data δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κατεβάσεις έναν  dedicated cleaner. Απλά πήγαινε στο Settings – Storage και πίεσε στο Cached data, από όπου μπορεί να γίνει η διαγραφεί. Τέτοια apps συχνά απαιτούν μεγάλα ποσά ενέργειας και οι διαφημίσεις που έχουν εντός μπορεί να καταναλώσουν τα δεδομένα σου. Πρέπει να τα αφαιρέσεις οπωσδήποτε.

3. Facebook

Μήπως ήρθε η ώρα να σβήσεις και το Facebook από το smartphone σου; Η απεγκατάσταση της εφαρμογής θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα του smartphone και θα βελτιώσει τις επιδόσεις. Το Facebook app για το Android παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση μνήμης, μένοντας ενεργό στο backgroud και απαιτώντας permissions, ενώ καταναλώνει και δεδομένα κινητής. Μπορείς αντί για το app να χρησιμοποιήσεις το mobile site και να προσθέσεις μια συντόμευση στην home screen.

4. Battery Savers

Όπως και οι RAM Boosters εφαρμογές, έτσι και οι εφαρμογές που εξοικονομούν μπαταρία είναι εντελώς άχρηστες. Υπόσχονται θαύματα και εν τέλη τα κάνουν μαντάρα.

Για να αυξήσουμε την αυτονομία, θα πρέπει να μειώσουμε τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που τρέχουν. Για να γίνει αυτό από κάποια εφαρμογή, θα πρέπει να πάρει τον έλεγχο του Android, κάτι που δεν γίνεται χωρίς root. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να μας ειδοποιήσουν για το ποια εφαρμογή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, αλλά αυτό το κάνει το Android από μόνο του, στις περισσότερες συσκευές. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσθέσουν άλλη μια εφαρμογή που τρέχει συνεχώς, ενώ όταν κλείνουν άλλες εφαρμογές, αυτές ανοίγουν πάλι αυτόματα, καταναλώνοντας παραπάνω ενέργεια.

5. Βloatware 

Πολλά smartphones έρχονται με προεγκατεστημένα apps τα οποία δεν χρησιμοποιείς. Ορισμένα apps μπορούν να απεγκατασταθούν και άλλα να απενεργοποιηθούν. Ένα app όταν είναι απενεργοποιημένο, σημαίνει ότι δεν εκκινεί στα restarts και εξαφανίζεται από το συρτάρι εφαρμογών, αν και συνεχίζει να καταλαμβάνει χώρο. Αυτά τα apps μπορούν να αφαιρεθούν μόνο με root.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.