Η Goldman Sachs δημοσίευσε νέα έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της ΑΙ στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την μελέτη το ΑΙ μπορεί να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια.
Συγκεκριμένα το 18% των θέσεων παγκοσμίως μπορεί να αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη, με τις συνέπειες να είναι πιο αισθητές στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι εργαζόμενες σε θέσεις γραφείου κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να χάσουν τη δουλειά τους, σε σχέση με όσους κάνουν χειρωνακτικές εργασίες. Οι πιο επικίνδυνες θέσεις είναι αυτές των δικηγόρων και όσων ασχολούνται με οικονομικά.
Τα δύο τρίτα των επαγγελμάτων, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κινδυνεύουν να επηρεαστούν μέχρι ένα βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη και το 1/4 των επαγγελμάτων ενδέχεται να αναλάβει εντελώς η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την τράπεζα.
Το ChatGPT μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, να γράψει κείμενα και να παράξει κώδικα για προγράμματα, εφαργμοές και ιστοσελίδες. Ήδη αρκετές επιχειρήσεις σκέφτονται πως να εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά τους.
Έχουμε δει το ChatCPT να δημιουργεί ιστοσελίδες από απλά σχέδια σε χαρτί, να παράγει εφαρμογές και να περνάει σε εξετάσεις με υψηλό βαθμό. Όλα αυτά είναι μόνο η αρχή.
Στον αντίποδα, η τράπεζα προβλέπει άνοδο στον GDP όσων χωρών κάνουν χρήση μέχρι και 7% μέσα σε μια 10ετία και αύξηση της παραγωγικότητας από τις εταιρίες και τους οργανισμούς.
“Ο συνδυασμός σημαντικής εξοικονόμησης κόστους εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αύξησης της παραγωγικότητας για τους μη εκτοπισμένους εργαζομένους αυξάνει την πιθανότητα έκρηξης της παραγωγικότητας στην εργασία όπως αυτές που ακολούθησαν την εμφάνιση προηγούμενων τεχνολογιών γενικής χρήσης, όπως ο ηλεκτροκινητήρας και ο προσωπικός υπολογιστής.”
Το βασικό ερώτημα που γεννάται όμως είναι αν θα υπάρξει κάποιο νομικό πλαίσιο προστασίας του εργαζομένου για να μετριαστεί το αντίκτυπος στις εργασιακές θέσεις. Αρκετοί συγκρίνουν την εισαγωγή του ΑΙ με την εμφάνιση του Η/Υ που έδωσε μεγάλη ώθηση στην παραγωγικότητα. Από την άλλη όμως ο Η/Υ χρειαζόταν τον χρήστη για να λειτουργήσει, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη δεν τον χρειάζεται απαραίτητα. Η εισαγωγή του Η/Υ στη ζωή μας έφερε ένα σωρό νέες θέσεις εργασίας και επαγγέλματα, με την τεχνητή νοημοσύνη όμως ποια θα είναι και πόσα τα νέα επαγγέλματα που θα δημιουργηθούν;
Φαντάζομαι πως μόνο ο χρόνος θα δείξει. Προς το παρόν βλέπουμε την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει τα πρώτα της βήματα. Έχουμε δει εντυπωσιακά πράγματα να γίνονται, όμως έχουμε δει και πολλά λανθασμένα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ακόμα εργαλείο, το θέμα είναι το πως θα το χρησιμοποιήσουμε. Μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την επιστήμη ταχύτερα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μείωση θέσεων εργασίας για χάρη της μεγαλύτερης κερδοφορίας, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Όλα αυτά μας βάζουν σε σκέψεις.
Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε την γνώμη σας στα σχόλια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.