Μια μαύρη τρύπα που βρέθηκε στην κοσμική αυγή προκαλεί αμηχανία στους επιστήμονες λόγω του τεράστιου μεγέθους της. Βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία J1120+0641 και έχει μάζα μεγαλύτερη από ένα δισεκατομμύριο ήλιους. Το παράδοξο είναι ότι αυτός ο γαλαξίας υπήρχε λιγότερο από 770 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang, καθιστώντας δύσκολο να εξηγηθεί πώς η μαύρη τρύπα απέκτησε τόσο μεγάλη μάζα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Για πρώτη φορά είδαν μαύρη τρύπα να ξυπνάει σε πραγματικό χρόνο (video)

Η ανακάλυψη του γαλαξία και της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας ανακοινώθηκε το 2011, αλλά οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο JWST, κατέληξαν σε νέες παρατηρήσεις. Αντίθετα από ό,τι αναμενόταν, η μαύρη τρύπα εμφανίζεται “σοκαριστικά φυσιολογική”, αποκλείοντας τη θεωρία της υπερβολικής ταχύτητας τροφοδοσίας.

Οι γαλαξίες με κβάζαρ, όπως ο J1120+0641, έχουν στο κέντρο τους μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που τρέφεται με ρυθμό τεράστιο, περιβαλλόμενη από νέφη αερίου και σκόνης. Ωστόσο, ο ρυθμός τροφοδοσίας της μαύρης τρύπας περιορίζεται από το όριο Eddington, το οποίο, αν ξεπεραστεί, δημιουργεί πίεση ακτινοβολίας που αποτρέπει την περαιτέρω τροφοδοσία.

Η νέα ανάλυση της ομάδας υπό την ηγεσία της αστρονόμου Sarah Bosman από το Ινστιτούτο Αστρονομίας Max Planck, δεν βρήκε ενδείξεις υπερβολικής τροφοδοσίας ούτε περίσσεια σκόνης. Η μαύρη τρύπα φαίνεται να τρέφεται φυσιολογικά, κάτι που καθιστά την ύπαρξή της σε τόσο νεαρή ηλικία του σύμπαντος ακόμα πιο μυστηριώδη.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι αυτή η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε από μεγάλα “seeds”, όπως η κατάρρευση τεράστιων αστεριών ή συστάδων ύλης με μάζες εκατοντάδων χιλιάδων ηλίων, δίνοντας τους προβάδισμα στην ανάπτυξή τους. Η ανακάλυψη περισσότερων τέτοιων μαύρων τρυπών στην αρχή του σύμπαντος ενισχύει αυτήν την θεωρία, καθιστώντας την την καλύτερη πιθανή εξήγηση για αυτή τη μυστηριώδη εποχή στην ιστορία του σύμπαντος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.