Όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, κανείς δεν περίμενε πως θα γινόντουσαν κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πως θα κάνουμε τα πάντα από αυτά. Τώρα, έρχεται ο Mark Zuckerberg, που προβλέπει πως η τεχνολογία των smartphones πλησιάζει προς το τέλος της και πως θα το δούμε μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σύμφωνα με τον Zuckerberg, τα κινητά θα αντικατασταθούν από τα έξυπνα γυαλιά, που θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο που χειριζόμαστε την τεχνολογία. Όμως η εν λόγω τεχνολογία έχει πολλές προκλήσεις να ξεπεράσει, ώστε να γίνει προσβάσιμη και αποδεκτή από όλους.

Με τα έξυπνα γυαλιά έχουμε τον συνδυασμό την επαυξημένης πραγματικότητας (AR) με την καθημερινότητά μας. Πρόκειται για προβολή όλων των πληροφοριών που θέλουμε, στους φακούς των γυαλιών μας, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα πάντα, χωρίς να έχουν κάτι στα χέρια τους.

Zuckerberg

Πρόσφατα η Meta κυκλοφόρησε γυαλιά σε συνεργασία με την Ray-Ban, που δείχνουν πως η εν λόγω τεχνολογία έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσεται. Μια λιγότερο φορητή και άνετη λύση, έδωσε και η Apple με το Vision Pro. Τι προσφέρει όμως αυτή η τεχνολογία;

Ο χρήστης θα έχει άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεται, χωρίς να πρέπει να κρατάει κάτι στα χέρια του ή να βγάλει κάτι από την τσέπη του. Με αυτή την τεχνολογία θα έχει επίσης την δυνατότητα προβολής εικονικών αντικειμένων, στον χώρο που βρίσκεται και οι πληροφορίες θα προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, όλα αυτά θα είναι σε κάτι τόσο απλό, όσο ένα ζευγάρι γυαλιά.

Το βασικό ερώτημα είναι το αν μπορούν να αντικαταστήσουν τα smartphones. Εμείς λέμε πως όχι, όμως ο Zuckerberg έχει διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει πως τα τηλέφωνά μας αποσπούν την προσοχή από τον περιβάλλοντα χώρο. Τα έξυπνα γυαλιά προσφέρουν λύση σε αυτό, κρατώντας την προσοχή μας εκεί που χρειάζεται, ενώ παράλληλα προβάλλουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Zuckerberg, τα έξυπνα γυαλιά θα είναι ανεξάρτητα από πλατφόρμες, όπως το iOS και το Android, καθώς αναπτύσσεται ένα ολόκληρο οικοσύστημα ήδη γύρω από αυτά.

Εμείς διαφωνούμε με όσα λέει ο Zuckerberg για πολλούς λόγους. Αρχικά, κανένα ζευγάρι γυαλιά δεν έχει τον χώρο για μεγάλη μπαταρία, δυνατό επεξεργαστή και όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται. Ένα smartphone αυτή τη στιγμή παρέχει πολλές παραπάνω δυνατότητες, από ότι οποιοδήποτε ζευγάρι έξυπνων γυαλιών.

Cosmote TV: Όλη η Cosmote βλέπει δωρεάν για ένα μήνα!

Παράλληλα, παίρνουν από τον χρήστη την εμπειρία που έχει συνηθίσει για την θέαση περιεχομένου και την αλληλεπίδραση με αυτό. Ταυτόχρονα, η χρήση τους θα είναι πιο πολύπλοκη, πιθανότατα με gestures, κάτι στο οποίο θα δυσκολευτεί μεγάλο μέρος του κοινού, ενώ ταυτόχρονα θα κάνουν τον χρήστη να φαίνεται γελοίος. Φανταστείτε να κάνετε χειρονομίες στον αέρα, μέσα στον κόσμο. Το λιγότερο θα σας περάσουν για τρελό.

Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν;

Ενώ το όραμα είναι εντυπωσιακό, παραμένουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις:

  • Το κόστος: Τα τρέχοντα πρωτότυπα είναι ακριβά και δεν είναι προσιτά σε όλους.
  • Τεχνολογία: Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η ποιότητα της εικόνας χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση.
  • Ιδιωτικότητα: Η χρήση καμερών και αισθητήρων εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων.
  • Αποδοχή από τους χρήστες: Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι οι άνθρωποι να είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν τα smartphones τους.

Ενώ τα έξυπνα γυαλιά φαίνονται μια έξυπνη ιδέα για το μέλλον, παραμένουν τεχνολογικά πολύ πίσω, ενώ έχουν φυσικούς περιορισμούς, τόσο στο hardware όσο και στο τι μπορούν να κάνουν. Παράλληλα, είναι μια συσκευή που θα πρέπει να φοράμε συνεχώς στο πρόσωπό μας και σίγουρα αυτό κουράζει. Εμείς δε βλέπουμε να έχουν την ικανότητα να αντικαταστήσουν τα τηλεφωνά μας, όμως ο Zuckerberg έχει διαφορετική άποψη. Βέβαια, η Meta ασχολείται με τα γυαλιά εδώ και χρόνια και αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.