Τα ζαχαρούχα ποτά όπως οι σόδες και τα ενεργειακά ποτά έχουν σχεδιαστεί αφενός να έχουν έντονη γεύση, αφετέρου είναι φορτωμένα με υπερβολικές ποσότητες γλυκαντικών ουσιών για να μπορέσουν να διεγείρουν τα τμήματα του εγκεφάλου που μας κάνουν να νιώθουμε την ευχαρίστηση.

Η αρχική αυτή απόλαυση όμως συνοδεύεται με ένα αόρατο κίνδυνο. Τέτοιου είδους ποτά προσφέρουν ελάχιστη θρεπτική αξία, ενώ η συχνή κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο όπως η τερηδόνα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 1.2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων και 2.2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 σημειώνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών.

Τα ζαχαρούχα ποτά διατίθενται σε μεγάλο βαθμό σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σχολιάζουν οι ερευνητές, ενώ αυτές είναι και λιγότερο καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ο οργανισμός μας χωνεύει γρήγορα τα ζαχαρούχα ποτά, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, ενώ στην καλύτερη περίπτωση παρέχουν πολύ μικρή θρεπτική αξία.

Η αναλυτική έρευνα είναι διαθέσιμη στο Nature Medicine

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.