Το ίδιο γράφημα που μας βοήθησε πιο πάνω να δούμε την ποιότητα του σήματος, είναι αυτό το οποίο θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις και εφαρμογές που δεν συμπεριφέρονται καλά, μόνο που τώρα κοιτάμε κάτω στο Awake και στο Screen On. Στο screenshot που ακολουθεί παρακάτω, δεν φαίνεται κάτι το ανησυχητικό, επειδή αυτό το τηλέφωνο δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά αν δεις ότι το τηλέφωνο παρουσιάζει πολλές περιόδους ότι βρίσκεται σε κατάσταση awake, ενώ η οθόνη είναι κλειστή τότε πιθανόν μια εφαρμογή ή διεργασία ευθύνεται. Βέβαια, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα λεπτομερές είναι απλά ένας γρήγορος τρόπος να δεις αν κάτι πάει στραβά. Για παράδειγμα αν προβαίνεις σε αναπαραγωγή μουσικής το τηλέφωνο θα είναι σε κατάσταση awake, είτε η οθόνη ήταν ενεργή είτε όχι και κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο.
GSAM BATTERY MONITOR:
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gsamlabs.bbm
Price: Free (Pro version διαθέσιμη)
Μόλις ανοίξεις την εφαρμογή, πίεσε στις 3 τελείες στο κάτω μέρος και επέλεξε το Enable More Stats. Θα σου εξηγήσει πως να δώσεις permissions για να έχει πρόσβαση σε στατιστικά μπαταρίας. Στη συγκεκριμένη συσκευή όπως βλέπεις δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, εκτός από το μέτριας ποιότητας σήμα της συσκευής.
Ωστόσο μια ενδιαφέρουσα ενότητα είναι το App Usage. Εδώ ακριβώς, θα μπορέσεις να διαπιστώσεις ποιες εφαρμογές καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπαταρίας.
BETTER BATTERY STATS:
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.asksven.betterbatterystats
XDA thread: https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1179809
Price: $2.49 / 2.39 €
Όπως και η προηγούμενη εφαρμογή, το BBS σου επιτρέπει να δεις στατιστικά χρήσης τόσο σύντομα όσο και με μια πιο αναλυτική προσέγγιση. Μπορείς να επιλέξεις επίσης το χρονικό διάστημα για το οποίο θα βλέπεις αυτά τα στατιστικά, από την εκκίνηση, από τότε που συνδέθηκε ο φορτιστής για παράδειγμα, ή από τότε που η οθόνη απενεργοποιήθηκε. Μια πολύ σημαντική παράμετρος εδώ είναι τα partial wakelocks.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι το CPU συνεχίζει να τρέχει ανεξάρτητα αν υπάρχουν περίοδοι απενεργοποίησης της οθόνης, ακόμη και αν πιέσουμε το power button. Επομένως αν μια εφαρμογή κάνει κάτι τέτοιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να ευθύνεται για την κατανάλωση της μπαταρίας. Δυστυχώς δεν έχουμε ένα screenshot που να δείχνει το πρόβλημα, ωστόσο το επόμενο screenshot δείχνει ότι όταν μια εφαρμογή ή ένα system process έχει πολλά partial locks, δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα.
ACCUBATTERY:
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digibites.accubattery
Price: Free (Pro edition available)
Το Accubattery είναι μια αγαπημένη εφαρμογή πολλών χρηστών με πολλές αξιολογήσεις στο Play Store. Η εφαρμογή μετράει την πραγματική χωρητικότητα της μπαταρίας (σε mAh). Να σημειωθεί, ότι όσες περισσότερες φορτίσεις κάνετε, τόσο περισσότερο βελτιώνεται η ακρίβειά της. Δείχνει πόσο φθείρεται η μπαταρία σας με κάθε φόρτιση, ενώ σε ενημερώνει για την ταχύτητα αποφόρτισης και την κατανάλωση της μπαταρίας ανά εφαρμογή. Η μετάφραση βέβαια στο Play Store μας έβγαλε τα μάτια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.