Το 2021, το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI) δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς τις πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες για αγνώστων στοιχείων εναέρια φαινόμενα (UAP). Και εδώ έρχεται το Project Galileo.

Από τότε το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, έχει δημοσιεύσει ετήσιες εκθέσεις για τα UAP, μέσω του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών σε όλους τους τομείς. Όμως, ακόμα και έτσι, το κοινό στερείται επιστημονικών δεδομένων.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, μια νέα μελέτη από το Κέντρο Αστροφυσικής  Harvard-Smithsonian (CfA) και το πρόγραμμα Galileo, προτείνουν μια Υπέρυθρη Κάμερα AlL-Sky (Dalek) για την αναζήτηση πιθανών ενδείξεων εξωγήινων διαστημικών σκαφών.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Laura Domine, μέλος της μεταδιδακτορικής υποτροφίας Keto-Galileo στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ερευνήτρια στο Galileo Project. Μαζί της συμμετείχαν συνεργάτες ερευνητές από το CfA, το Galileo Project, το Παρατηρητήριο Whitin, το Scientific Coalition for UAP Studies και την Atlas Lens Co.

Η πρότασή τους παρουσιάστηκε στο 2025 Lunar and Planetary Science Conference (2025 LPSC), το οποίο έλαβε χώρα από τις 10 έως τις 14 Μαρτίου στο The Woodlands του Τέξας.

Σε αυτή παρουσίασαν την εργασία Dalek (Ναι από το Dr. Who), στην οποία περιγράφουν μια νέα συσκευή. Το όργανο θυμίζει πάρα πολύ τα Daleks, τους εχθρούς του Dr. Who και εκεί βασίστηκε η ονοματοδοσία του. Η κατασκευή του βασίστηκε σε συστάσεις που έγιναν από τη NASA, σε μια ανεξάρτητη μελέτη του 2023. Σε αυτή γράφουν:

«Οι μελλοντικοί αισθητήρες για την ανίχνευση UAP θα πρέπει να σχεδιάζονται για να προσαρμόζονται σε χρονικές κλίμακες χιλιοστού του δευτερολέπτου για να βοηθούν στην καλύτερη ανίχνευση. Στο lockstep, τα συστήματα συναγερμού θα πρέπει να ανιχνεύουν και να μοιράζονται παροδικές πληροφορίες γρήγορα και ομοιόμορφα… Οι πλατφόρμες πολλαπλών αισθητήρων είναι σημαντικές για την παροχή μιας ολοκληρωμένης εικόνας ενός συμβάντος UAP. Η κίνηση ενός αντικειμένου θα πρέπει να καταγράφεται, καθώς και τυχόν χρωματικά δεδομένα σχήματος και εικόνας (υπερπολυφασματικά δεδομένα) χαρακτηριστικά».

Project Galileo

Η μελέτη του περιγράφει λεπτομερώς αυτό το πολυτροπικό, πολυφασματικό επίγειο παρατηρητήριο, που είναι και το πρώτο όργανο που μπήκε σε λειτουργία στην τοποθεσία ανάπτυξης του Ινστιτούτου Galileo. Μαζί θα βρούμε και τη διαδικασία βαθμονόμησης του οργάνου.

Ο επικεφαλής του Project Galileo, Avi Loeb, δήλωσε:

«Συχνά τα δεδομένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ταξινομούνται, είτε επειδή συλλέχθηκαν από διαβαθμισμένους αισθητήρες είτε επειδή δεν είναι πλήρως κατανοητά και θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι σχετικά με την εθνική ασφάλεια. Σε περίπτωση αμφιβολίας, τα δεδομένα δεν κοινοποιούνται στο κοινό ή στην επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, ο ουρανός δεν είναι ταξινομημένος και έτσι το Galileo Project λειτουργεί ένα παρατηρητήριο παντός ουρανού στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και κατασκευάζει δύο άλλα παρατηρητήρια στο Pendayl. ανώμαλα αντικείμενα στις μπάντες υπέρυθρων, οπτικών, ραδιοφώνου και ήχου.»

Σύμφωνα με τον Loeb λοιπόν, τα τρία αυτά παρατηρητήρια ανιχνεύουν περίπου 100.000 αντικείμενα το μήνα το καθένα και διαθέτουν ήδη δεδομένα για περίπου 1 εκατομμύριο αντικείμενα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που έχει συγκεντρωθεί και το Galileo Project τα αναλύει με ένα λογισμικό μηχανικής μάθησης.

Αυτό το λογισμικό αποτελείται από ένα μοντέλο You Only Look Once (YOLO) για ανίχνευση αντικειμένων και έναν αλγόριθμο Simple Online και Realtime Tracking (SORT) για ανακατασκευή τροχιάς.

Αυτοί οι αλγόριθμοι έχουν εκπαιδευθεί με τις τροχιές γνωστών αντικειμένων, όπως αεροπλάνα, drones, πτηνά, δορυφόρους κτλ. Έτσι, μπορεί να ταξινομεί όλα τα παρατηρούμενα UAP και να ανιχνεύει κάποια ακραία σημεία. Επιπλέον, στη μελέτη θα βρούμε μια σύνοψη των πέντε πρώτων μηνών λειτουργίας του παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν, περίπου 500.000 αντικείμενα εντοπίστηκαν αυτή την περίοδο. Το 16% των τροχιών που ανακατασκευάστηκαν από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (80.000 τροχιές), αναγνωρίστηκαν σαν ακραίες τιμές σε επίπεδο εμπιστοσύνης 95%, ενώ στη συνέχεια εξετάστηκαν από ερευνητές μέσω υπέρυθρων εικόνων.

Ξεμπλοκάρει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το Ultra Fast Broadband – Αυτές είναι οι περιοχές

Από τα παραπάνω, 144 τροχιές παρέμειναν ασαφείς, κάτι που δηλώνει πως πιθανά είναι εγκόσμια αντικείμενα που δεν μπορούν να ταξινομηθούν περαιτέρω, χωρίς να έχουμε παραπάνω πληροφορίες και άλλων δεδομένων από τους αισθητήρες. Ο Loeb δήλωσε:

«Στους πρώτους πέντε μήνες της ανάθεσης δεδομένων που αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο, μελετήσαμε μισό εκατομμύριο αντικείμενα και αξιολογήσαμε την ικανότητά μας να τα ταξινομούμε χωρίς πληροφορίες απόστασης. Στο μέλλον, ελπίζουμε να μετρήσουμε τις αποστάσεις από τα αντικείμενα με βάση τον τριγωνισμό από πολλαπλούς ανιχνευτές που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους σε κάθε παρατηρητήριο».

Ο στόχος του Project Galileo, είναι να βρεθούν τα λίγα (αν υπάρχουν) ακραία σημεία, που θα μπορούσαν να περιέχουν αποδείξεις για την ύπαρξη ενός τεχνολογικά προηγμένου είδους. Ο Leob αναφέρει:

«Στόχος μας είναι να ελέγξουμε αν υπάρχουν αντικείμενα που εμφανίζουν ανώμαλα χαρακτηριστικά πτήσης ή σχήματα. Ακόμα κι αν ένα στο εκατομμύριο έδειχνε ικανότητες πέρα ​​από τις ανθρωπογενείς τεχνολογίες, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη που έγινε ποτέ. Ένα τέτοιο αντικείμενο θα μπορούσε να υποδηλώνει την ύπαρξη ενός εξωγήινου τεχνολογικού πολιτισμού από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε για πιο προηγμένη επιστήμη και τεχνολογία από ότι οι άνθρωποι ανέπτυξαν τον περασμένο αιώνα».

Η πλήρης έκδοση της εργασίας τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sensors.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.