Η 24χρονη Ananya Jain δεν περίμενε ότι θα υποκύψει στον εθισμό στο TikTok. Αρχικά, ήταν επιφυλακτική λόγω των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και σκόπευε μόνο να παρακολουθεί βίντεο, αποφεύγοντας να δημοσιεύει περιεχόμενο ή να σχολιάζει. Ωστόσο, η απομόνωσή της κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του Covid την οδήγησε στην πλατφόρμα, καθώς αναζητούσε συντροφιά.
Το TikTok τη σύστησε σε διάφορες κοινότητες, από το BOOKtalk μέχρι τις συμβουλές για την περιποίηση του δέρματος, αποτελώντας πηγή παρηγοριάς. Σταδιακά, τα αθώα βίντεο των 15 δευτερολέπτων εξελίχθηκαν σε ώρες κύλισης, διεισδύοντας στα διαλείμματα εργασίας και στις ρουτίνες του ύπνου της. Η Jain, ιδρύτρια της νεοφυούς επιχείρησης ψυχικής υγείας FullCircle, βρέθηκε παγιδευμένη σε έναν κύκλο όπου το TikTok τόσο τροφοδοτούσε όσο και προσπαθούσε να ανακουφίσει τη μοναξιά της.
Ο συνιδρυτής της, Ankit Kukadia, παρενέβη αφού παρατήρησε την αυξανόμενη εξάρτησή της από την εφαρμογή, διοργανώνοντας διήμερη διαμαρτυρία και προτρέποντάς την να διαγράψει το TikTok. Μετά από τρεις προσπάθειες, η Jain τα κατάφερε τελικά, αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της προσαρμογής σε μια ζωή χωρίς συνεχή ψηφιακή δέσμευση. Η εμπειρία της ανέδειξε τη θολή γραμμή μεταξύ της υπερβολικής χρήσης του τηλεφώνου και του εθισμού, ένα φαινόμενο που διερευνήθηκε από ερευνητές σε περισσότερες από 82 μελέτες που περιλαμβάνουν 150.000 συμμετέχοντες.
Τον Μάιο, οι ανησυχίες σχετικά με τον εθισμό στο τηλέφωνο και τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων ώθησαν τον γενικό χειρουργό των ΗΠΑ, Vivek Murthy, να εκδώσει συμβουλευτική οδηγία. Ζήτησε πρότυπα ασφαλείας για τις τεχνολογικές πλατφόρμες και τόνισε την ανάγκη για φυσικές συνδέσεις.
Για δεκαετίες υποτιμούσαμε σημαντικό τμήμα του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο
Αν και ο όρος “τηλεφωνικός εθισμός” δεν αναγνωρίζεται στο DSM-5, ορισμένοι υποστηρίζουν την ύπαρξή του με βάση τα αυξανόμενα ποσοστά υπερβολικής χρήσης του τηλεφώνου. Η συζήτηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την παθολογικοποίηση της φυσιολογικής συμπεριφοράς και τις πιθανές κοινωνικές συνέπειες του χαρακτηρισμού της χρήσης του τηλεφώνου ως εθισμού.
Η χρήση του τηλεφώνου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να διεγείρει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μονοπάτια που μοιάζουν με εθισμό. Ωστόσο, το κατά πόσον αυτό δικαιολογεί μια διαγνωστική ετικέτα παραμένει αμφιλεγόμενο.
Ορισμένοι υποστηρίζουν μια προσεκτική προσέγγιση, τονίζοντας την ανάγκη διάκρισης μεταξύ της φυσιολογικής συμπεριφοράς και του πραγματικού εθισμού. Οι επικριτές φοβούνται τις πιθανές συνέπειες της ιατρικοποίησης της χρήσης του τηλεφώνου, οδηγώντας σε ένα σύστημα θεραπείας δύο ταχυτήτων και φυλετικές ανισότητες στην εφαρμογή του. Ο συνεχιζόμενος διάλογος αντανακλά τον αγώνα της κοινωνίας να περιηγηθεί στις πολυπλοκότητες της εξελισσόμενης σχέσης μας με την τεχνολογία.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.