Επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα μια νέα συσκευή που είναι αρκετά μικρή ώστε να χωράει μέσα σε ένα κανονικό ζευγάρι γυαλιά. Αυτός ο νέος σχεδιασμός θα μπορούσε ενδεχομένως να λύσει ένα από τα κύρια ζητήματα με τις ολογραφικές οθόνες, χρησιμοποιώντας φακούς ολογραμμάτων για να παραδώσει τα πιο ρεαλιστικά ολογράμματα που υπήρξαν ποτέ.

Παραδοσιακά, οι χωρικοί διαμορφωτές φωτός (SLM) χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ολογραμμάτων αλλάζοντας το σχήμα των φωτεινών κυμάτων που διέρχονται από αυτούς σε συγκεκριμένη απόσταση, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη επιφάνεια στην οποία βασίζονται τα ολογράμματα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι SLM κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τεχνολογία οθόνης υγρών κρυστάλλων/πυριτίου (LCOS), περιορίζοντας την τρέχουσα κατάσταση της τεχνολογίας ολογραμμάτων σε επίπεδες οθόνες και μικρότερες περιοχές προβολής.

Η Samsung οραματίζεται ολογράμματα και ψηφιακές ρεπλίκες μέχρι το 2030, χάρη στο 6G

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της τρέχουσας τεχνολογίας ολογραμμάτων είναι ότι οι θεατές πρέπει να τοποθετούνται σε πολύ στενή γωνία θέασης – διαφορετικά, το φως από τον SLM γίνεται αόρατο λόγω περίθλασης. Οι φακοί ολογραμμάτων εξαλείφουν αυτό το ζήτημα τοποθετώντας το πεδίο του φωτός ακριβώς μπροστά από τον θεατή, εξασφαλίζοντας ότι το φως δεν εξαφανίζεται ποτέ, ανεξάρτητα από το πού κοιτάζει.

Επιπλέον, επειδή αυτές οι συσκευές μπορούν να γίνουν τόσο μικρές όσο οι κανονικοί φακοί γυαλιών, τα ογκώδη VR headset μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη χρήση εφαρμογών που περιλαμβάνουν ολογράμματα σε οθόνες VR και AR, καθιστώντας τις συσκευές ελαφρύτερες και λεπτότερες. Φανταστείτε να φοράτε Apple Vision Pro που φαίνονται ακριβώς όπως τα κανονικά γυαλιά οράσεως.

Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη πλήρως ρεαλιστικών ολογραμμάτων – ένα κατόρθωμα που πολλοί πίστευαν ότι ήταν πολύ τεχνολογικά προχωρημένο μέχρι τώρα. Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δούμε φακούς ολογραμμάτων διαθέσιμους προς αγορά, οι μελέτες υποδηλώνουν σημαντική πρόοδο αυτής της τεχνολογίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, το όνειρό μας να βιώσουμε ολογραφικές επικοινωνίες μέσω δικτύων 6G θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.